مشاوره خانواده رایگان عطاملک
خون در مدفوع نشانه چیست؟ - نسخه‌ی قابل چاپ

+- مشاوره خانواده رایگان عطاملک (https://atamalek.ir)
+-- انجمن: فجازی (https://atamalek.ir/forum-41.html)
+--- انجمن: جهاد علمی (https://atamalek.ir/forum-45.html)
+---- انجمن: فنی و مهندسی (https://atamalek.ir/forum-48.html)
+---- موضوع: خون در مدفوع نشانه چیست؟ (/thread-12248.html)



خون در مدفوع نشانه چیست؟ - bita.clinic - ۱۳۹۹-۱۱-۲۵

مشاهده خون به طریق‌های مختلف همیشه برای تمامی افراد در همه سنین ترس برانگیز و نگران کننده است. از همین‌رو بسیاری از افراد پس از مشاهده خون در مدفوع نیز دچار ترس و اضطراب می‌شوند. وجود خون در مدفوع کودکان یا بزرگسالان یک موضوع شایع و طبیعی نیست؛ بنابراین نیاز به بررسی‌های پزشکی و انجام آزمایشات تکمیلی دارد. مشاهده خون در مدفوع زنگ خطری است که فرد را نسبت به بروز مشکلی در دستگاه گوارشی آگاه می‌کند.
مشاهده خون در مدفوع نشان دهنده این است که قسمتی از دستگاه گوارش (دهان تا مقعد) ممکن است دچار خونریزی داخلی شده باشد. بنابراین می‌توان اینطور گفت که علت خون در مدفوع، مربوط به یکی از قسمت‌های دستگاه گوارش اعم از مری، معده، روده و … است. اما علت این خونریزی چیست و چه مشکلاتی می‌تواند منجر به دیده شدن خون در مدفوع شود؟ در ادامه به این سوال پاسخ می‌دهیم.
علت خون در مدفوع بزرگان
دلایل متعددی ممکن است منجر به خونریزی داخلی دستگاه گوارش و در نهایت دیده شدن خون در مدفوع شود که نیاز به بررسی و معاینه دارد. به همین خاطر نمی‌توان با قطعیت علت خون در مدفوع کودکان یا بزرگسالان را بیان کرد. گاهی یک مشکل ساده مربوط به بیماری‌های نشیمنگاه مانند بواسیر ممکن است منجر به این خونریزی شده باشد و گاهی هم دیده شدن خون در مدفوع می‌تواند حاکی از درگیر شدن یکی از بخش‌های دستگاه گوارش با سرطان باشد.
از همین‌رو در صورت خون روشن در مدفوع حتما به پزشک مراجعه کنید تا با معاینه بالینی و انجام آزمایشات بیشتر، منشا و دلیل خون در مدفوع بزرگان یا حتی نوزادان مشخص شود. برخی از رایج‌ترین دلایل مشاهده مدفوع خونی عبارتنداز:
  • ابتلا به بیماری‌های نشیمنگاه مانند بواسیر و شقاق

  • ابتلا به زخم معده

  • وارد شدن ضربه به اندام‌های تحتانی

  • پرولاپس رکتوم

  • مبتلا شدن به اسهال و استفراغ شدید

  • فیستول مقعدی

  • پولیپ روده بزرگ

  • مصرف داروهای ضد انعقاد خون
دلایل فوق جزو مهم‌ترین منشا و علت‌های خونی شدن مدفوع به شمار می‌روند. اما همان‌طور که ابتدای مطلب نیز عنوان کردیم در مواردی مشاهده خون در مدفوع می‌تواند نشان دهنده سرطان باشد. اغلب افرادی که به [b]سرطان روده بزرگ[/b] و [b]سرطان رکتوم[/b] مبتلا هستند، به عنوان یکی از جدی‌ترین علائم ابتلای خود به سرطان، خون در مدفوع را مشاهده کرده‌اند.
خون در مدفوع بدون درد نشانه چیست
یکی از سوالاتی که اغلب مراجعه کنندگان از ما می‌پرسند این است که آیا وجود خون در مدفوع بدون درد یک بیماری است؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال باید توجه داشته باشید که خونی شدن مدفوع به خودی خود یک بیماری نیست؛ بلکه حاکی از وجود یک اختلال در دستگاه گوارش است و ممکن است بر اثر وجود یک بیماری دیگر اتفاق افتاده باشد.
مشاهده خون در مدفوع بدون درد که بیشتر در افراد بزرگسال پیش می‌آید می‌تواند یکی از علائم ابتلا به بیماری‌های نشیمنگاه مانند بواسیر یا هموروئید باشد. به عبارتی می‌توان گفت هموروئید یکی از رایج‌ترین علت‌های خونی شدن مدفوع بدون درد است. علاوه بر بواسیر، شقاق مقعدی نیز ممکن است منجر به خونی شدن مدفوع شود. رابطه جنسی مقعدی یا یبوست طولانی مدت از مهم‌ترین علت‌های ابتلا به بیماری‌های نشیمنگاه مانند بواسیر و شقاق به شمار می‌روند.
خون روشن در مدفوع؛ یکی از نشانه‌های ابتلا به بیماری نشیمنگاه مانند بواسیر
ابتلا به هموروئید میان آقایان و خانم‌ها امری رایج‌ است که به دلایلی چون بلند کردن اجسام سنگین و فشار زیاد، نشستن یا ایستادن طولانی مدت و رابطه مقعدی ایجاد می‌شود. هموروئید با بواسیر می‌تواند یک علت خون در مدفوع باشد. افرادی که به بواسیر مبتلا هستند، هنگام دفع مدفوع ممکن است علائمی چون درد شکمی و مدفوع خونی را مشاهده کنند.
اگر علت مشاهده خون روشن در مدفوع به دلیل ابتلا به هموروئید باشد، جای نگرانی نیست. چراکه با درمان بیماری‌های نشیمنگاه، فرد دیگر خونی در مدفوع خود مشاهده نمی‌کند. اما اگر در بررسی‌های اولیه دلیل خونی شدن مدفوع چیز دیگری باشد، فرد باید سریعا تحت درمان قرار بگیرد. خونی شدن مدفوع اگر به دلیل بواسیر باشد، معمولا بدون درد است و خون مشاده شده زیاد و ادامه‌دار نیست. خون‌ریزی مقعدی که حاکی از سرطان باشد، معمولا همراه با درد است.
چه مقدار خون در مدفوع خطرناک است؟
مقدار خونی که در مدفوع وجود دارد در افراد مختلف متغیر است. به عنوان مثال برخی افراد تنها بر روی دستمال کاغذی پس از تمیز کردن خود مقدار کمی خون مشاهده می‌کنند. در برخی دیگر خون مخلوط با مدفوع است و گاهی نیز ممکن است فرد این خون را بر روی کاسه توالت مشاهده کند. همان‌طور که کمی پیش گفتیم علت خون در مدفوع متفاوت است. مشاهده خون بر روی دستمال کاغذی یا در حد چند قطره بر روی سطح مدفوع، معمولا نگران کننده نیست و حاکی از بیماری‌های نشیمنگاه است.
اما اگر مدفوع کاملا خونی باشد و شبیه قیر به نظر برسد، حاکی از حجم زیاد خونریزی است. این خونریزی زیاد معمولا با درد همراه است و ممکن است به دلیل مشکلات جدی‌تری ایجاد شده باشد. از همین‌رو باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
درمان خون در مدفوع
نحوه درمان مدفوع خونی به علت خون در مدفوع بستگی دارد. گاهی مواقع ممکن است به دلایل رایجی این اتفاق افتاده باشد که به هیچ درمانی نیاز ندارد. اما بعد از مشخص شدن علت این عارضه می‌توان درمان مناسب را پیش گرفت. به عنوان مثال اگر علت وجود خون در مدفوع به دلیل بیماری‌هایی چون بواسیر یا شقاق باشد، پزشک درمان‌های زیر را توصیه می‌کند:
  • استفاده از داروهایی که به حرکات منظم روده کمک می‌کند.

  • نشستن روزانه در آب گرم

  • داروهایی برای کاهش خارش، تورم و درد در ناحیه مقعد

  • داروهایی برای رفع بیماری‌های مربوط به سیستم گوارش مانند زخم معده
چنانچه علت خونی شدن مدفوع بیماری‌های نشیمنگاه نباشد، با آزمایشات مربوطه باید ابتدا علت اصلی پیدا شود سپس درمان‌های لازم پیش گرفته می‌شود.
برای خون در مدفوع به چه دکتری مراجعه کنیم؟
همان‌طور که در ابتدای مطلب نیز اشاره کردیم، مشاهده خون در مدفوع می‌تواند به دلیل بروز مشکلی در قسمت‌هایی از سیستم گوارشی باشد. از همین‌رو برای انجام آزمایش و معاینه بالینی بهترین اقدام این است که پس از مشاهده خون در مدفوع مخصوصا خونریزی که همراه با درد باشد، به متخصص گوارش مراجعه کنید.
اما اگر از ابتلای خود به بیماری‌های نشمینگاه مانند هموروئید و شقاق مطلع هستید و تاکنون برای درمان آن اقدام نکرده‌اید، به احتمال زیاد علت خون در مدفوع همین است. هموروئید را بسته به نوع آن می‌توان از طریق دارو یا لیزر هموروئید به راحتی در کلینیک بیتا درمان کرد.
درمان خانگی خون در مدفوع
مشاهده خون در مدفوع در اغلب موارد ناشی از هموروئید یا شقاق است. اما همان‌طور که می‌دانید، دلایل دیگری مانند سرطان روده بزرگ نیز ممکن است منجر به خونریزی مقعدی شود. از همین‌رو درمان خانگی یا درمان گیاهی خون در مدفوع را توصیه نمی‌کنیم.
در صورت مشاهده مدفوع خونی باید سریعا به متخصص دستگاه گوارش مراجعه کنید تا مشخص شود که علت خونی شدن مدفوع چیست. اگر تشخیص پزشکتان، هموروئید بود، در صورت پیشرفته نبودن می‌توان آن را با درمان خانگی رفع نمود. اما بواسیر نیز اگر پیشرفته باشد باید از طریق روش‌هایی دیگر مانند جراحی یا لیزر درمان شود.



عمل لیزر بواسیر