مشاوره خانواده رایگان عطاملک
پول حلال یا حرام؟ - نسخه‌ی قابل چاپ

+- مشاوره خانواده رایگان عطاملک (https://atamalek.ir)
+-- انجمن: خانواده ایرانی (https://atamalek.ir/forum-14.html)
+--- انجمن: مشاوره خانواده و ازدواج (https://atamalek.ir/forum-122.html)
+--- موضوع: پول حلال یا حرام؟ (/thread-2777.html)



پول حلال یا حرام؟ - محمدی پور - ۱۳۹۱-۶-۲

با سلام به همه دوستان .
در فقه اسلامی از معاملاتی نام برده شده که اگر هر مسلمان طبق آنها عمل کند همان سود نزول یا ربا را و شاید بیشتر از آن را ببرد که از راه حلال بدست می اید.
مثلا: مضاربه - سلف - شرکت - جعاله - اجاره - صلح - رهن - مساقات - مزارعه - از مصادیق بارز معاملات حلال است.
اگر کسی مایل هست که بیشتر بدونه سوال خودش رو مطرح کنه ما هم در خدمتیم.
یا حق


RE: پول حلال یا حرام؟ - ADMIN - ۱۳۹۱-۶-۳

با تشکر از بحثی که راه انداختین
سوالی که داشتم درباره بانک ها هست که چرا با اینکه در همین قالب ها دارن فعالیت می کنند مراجع می گن غیر شرعیه؟


RE: پول حلال یا حرام؟ - محمدی پور - ۱۳۹۱-۶-۳

سلام احسان عزیز .
این سه سوال از مقام معظم رهبری پرسیده شده است.
س 1933: شخصي حساب پس اندازي دريکي از بانکها افتتاح کرد و بعداز گذشت مدتي از افتتاح حساب ، مقداري سود به او تعلّق گرفت ، گرفتن اين سود چه حکمي دارد؟
در صورتي که اموال خود را به عنوان قرض و به شرط سود يا مبتني بر آن و يا به قصد دستيابي به آن در حساب پس‏انداز گذاشته باشد، گرفتن آن جايز نيست، زيرا اين سود همان رباست که از نظر شرعي حرام است و در غير اين صورت گرفتن آن اشکال ندارد.
س 1935: سپرده‏هاي دراز مدت که درصدي سود به آنها تعلق مي گيرد چه حکمي دارند؟
سپرده‏گذاري نزد بانکها به قصد بکارگيري آن در يکي از معاملات حلال و همچنين سود حاصل از آن اشکال ندارد.(منظور از معاملات حلال : مضاربه - سلف - شرکت - جعاله - اجاره - صلح - رهن - مساقات - مزارعه و امثال اینه می باشد که اکثر قرار دادهای بانکها اینطوری نیست)
س 1940: بانکها هر ماه به سپرده‏گذاران در برابر سپرده‏هاي آنان مقداري سود و بهره مي‏دهند، باتوجه به اينکه مقدار سود حتّي قبل از بکارانداختن سرمايه‏ها در فعاليتهاي اقتصادي، معيّن است و صاحب سرمايه در خسارت ناشي از کار شريک نيست، آيا سپرده‏گذاري در اين بانکها به قصد دستيابي به آن سود جايز است يا اينکه به علت ربوي بودن چنين معاملاتي حرام است؟
در صورتي که سپردن اين اموال به بانک به عنوان قرض و به قصد دستيابي به سود آن باشد، واضح است که اين همان قرض ربوي است که از نظر تکليفي حرام مي‏باشد و سود مورد نظر هم همان رباست که شرعا حرام مي‏باشد، ولي اگر به عنوان قرض نباشد بلکه به قصد بکار انداختن پول توسط بانک در معاملات حلال شرعي باشد اشکال ندارد و تعيين مقدار سود قبل از شروع به کار با آن پولها و همچنين شريک نبودن صاحبان پولها در خسارتهاي احتمالي ضرري به صحت قرارداد مذکور نمي‏زند.


RE: پول حلال یا حرام؟ - محمدی پور - ۱۳۹۱-۶-۳

فتوای حضرت آیت الله مکارم شیرازی در باره بانکها.
مسأله 2420ـ پولهايي را که مردم به عنوان حساب جاري به بانک ها مي سپارند صورت قرض الحسنه به بانک دارد که هر وقت بخواهند، مي توانند آن را بگيرند و اگر سودي در مقابل آن قرار دهند حرام است و قرض هم باطل است و بانک نمي تواند در آن تصرّف کند.
مسأله 2421ـ سپرده هاي کوتاه مدّت و درازمدّت مردم، نزد بانکها و سودي که بانک به آن مي دهد، در صورتي حلال است که طبق موازين شرعي و از طريق قراردادها و عقود اسلامي (از قبيل مضاربه و شرکت و امثال آن) باشد و دهنده پول يقين داشته باشد يا احتمال قابل ملاحظه دهد که بانک بعنوان وکالت از طرف مشتري اين قراردادها را به صورت شرعي انجام مي دهد، امّا اگر يقين دارد که اين امور جنبه ظاهري و صوري دارد و فقط روي کاغذ است، آن سود حرام است.

مسأله 2422ـ آنچه اشخاص از بانکها به عنوان قرض الحسنه يا غير آن مي گيرند و اضافه اي مي پردازند در صورتي حلال است که معامله به صورت شرعي انجام گيرد و جنبه ربا نداشته باشد.
مسأله 2428ـ بعضي از صندوق هاي قرض الحسنه مقداري از سرمايه خود را در کارهاي تجاري يا توليدي به کار مي گيرند، تا از درآمد آن هزينه هاي صندوق يا سوخت و سوز وامها را تأمين کنند، اين کار در صورتي جايز است که صاحبان پول از اين جريان باخبر بوده و اجازه داده باشند و درآمد حاصل شده نيز تنها صرف هزينه هاي بانک شود.


RE: پول حلال یا حرام؟ - محمدی پور - ۱۳۹۱-۶-۳

آقا احسان مشکل اینجاست که بانکها طبق موازین شرعی عمل نمی کنند.
انشاء الله سعی میکنم چند نمونه از قراردادهاشون رو برای شما تهیه کنم و همینجا بزارم


RE: پول حلال یا حرام؟ - محمدی پور - ۱۳۹۱-۶-۳

آیا واقعا این موسسه ها بر اساس عقود اسلامی عمل می کنند؟ و قرارداد های این موسسه ها صوری نیست؟؟
از کجا میشه فهمید که اون موسسه واقعا به قرارداد عمل می کنه!


در اجوبةالاستفتائات چنین آمده :
اگر مکلف علم پیدا کند که پول او را در معا مله باطلی به کار گرفته اند ،دریافت واستفاده از سود آن جایز نیست ولی با توجه به حجم سرمایه هایی که توسط صاحبان آن ها به بانک سپرده می شود وانواع معاملاتی که توسط بانک صورت می گیرد و می دانیم که بسیاری از آن ها از نظر شرعی صحیح هستند،تحقق چنین علمی برای مکلف بسیار بعید است.
مقام معظم رهبری ،اجوبةالاستفتائات ،احکام بانک ها ،س1941