مشاوره خانواده آنلاین رایگان عطاملک
فضای مجازی رسانه‎ای نو ظهور (1) - نسخه‌ی قابل چاپ

+- مشاوره خانواده آنلاین رایگان عطاملک (https://atamalek.ir)
+-- انجمن: فجازی (https://atamalek.ir/forum-41.html)
+--- انجمن: سواد رسانه ای و جنگ نرم (https://atamalek.ir/forum-56.html)
+--- موضوع: فضای مجازی رسانه‎ای نو ظهور (1) (/thread-4979.html)



فضای مجازی رسانه‎ای نو ظهور (1) - ADMIN - ۱۳۹۳-۸-۲۹

بسم الله الرحمن الرحیم
با گسترش فناوری اطلاعات در اواخر قرن بیستم و تاثیر شگرفت آن بر جنبه‎های مختلف زندگی فردی و اجتماعی انسان، بسیاری از تحلیل گران، این فناوری را، بسیار موثرتر از پدیده‎ انقلاب صنعتی و یا ساخت ماشین چاپ عنوان می‎کنند، تا جایی که این تحول عظیم و گسترده شدن صنعت رسانه‎، بر تمام معادلات بین انسانی و حتی بین‎المللی، تاثیر غیر مستقیم و همچنین مستقیم داشته‎است.
از این‎رو می‎توان گفت در حال حاضر بخش اعظمی از معادلات بین کشورها، در اختیار رسانه بوده و به وسیله آن مدیریت می‎شود.
در این میان اینترنت به عنوان ابزار نوین و اصلی در مدیریت فکری مردم جهان، برای فعالیت در این جنگ رسانه‎ای وارد میدان شده و در حال انجام وظیفه اصلی خود یعنی حاکم کردن تفکرات سکولار غرب و استحاله فرهنگی و سیاسی جوامع سنتی می‎باشد.
در توضیح باید گفت فضای مجازی  مبتنی بر گذاره های لیبرالیستی، جهانی تازه را پیش روی انسان قرار داده‎است که بودن در آن گاهی نبودن در جهان واقعی را به دنبال خواهد داشت و همین امر، استقبال مخاطبان مخصوصا افرادی که با مشکلات و سرخوردگی‎های فردی و اجتماعی روبه‎رو بوده‎اند را به دنبال داشته‎است.
ویژگی اصلی فضای مجازی که باعث ترغیب مخاطبین مخصوصا جوانان به فعالیت در آن می‎گردد، ایجاد حس آزادی برای به اشتراک گذاشتن عقاید و دیدگاه‎ها با دیگر کاربران می‎باشد.
در توضیح باید گفت، تا پیش از گسترش فناوری اطلاعات و تبدیل آن به یکی از ابزارهای اصلی زندگی روزمره افراد، رابطه رسانه و مخاطب، به صورت فعال و منفعل بود. بدین معنا که مخاطب امکان هیچ گونه دخل و تصرف در محصولات رسانه‎ای که در اختیار او قرار می‎گرفت نداشت و تنها بیننده و یا شنونده آن چیزی بود که به عنوان محصول نهایی در اختیار او قرار می‎گرفت.
اما به تدریج و با گسترش اینترنت و فعالیت آزاد کاربران در آن، کاربر یا همان مخاطب، به ظاهر به صورت عنصر فعال درآمده و آزادانه به ارائه افکار و حتی تغییر در داده‎های رسانه‎‎ای پرداخت.
این در حالی است که به اذعان کارشناسان و صاحب‎نظران، این تصور نسبت به وجود آزادی و اختیار در فضای مجازی در اصل،  امری ظاهری و خیالی بوده و نه تنها وجود خارجی ندارد بلکه باید گفت کاربر یا همان مخاطب، در جریان فعالیت رسانه‎ای خود در فضای مجازی بیش از زمان گذشته منفعل بوده و حتی در مواردی به صورت ناآگاهانه و بدون خواست قلبی، به کارگزاری برای اجرای سیاست‎های گردانندگان اصلی فضای سایبر بدل خواهد شد و این یعنی همان مدیریت آزاد اطلاعات در بستری که غرب فراهم آورده است.
به طوری که برای نمونه هر روز بیش 294 میلیارد ایمیل فرستاده و در حدود 2 میلیون پست وبلاگ نوشته می شود و باید گفت تمامی این فعالیت‎ها، تحت نظر و کنترل گردانندگان اصلی فضای سایبر می‎باشد که همین امر در مواردی، کابران را با مشکلات جدی فردی و اجتماعی و حتی سیاسی روبه‎رو کرده است.
با گسترش شبکه‎های اجتماعی مخصوصا فیس بوک و همچنین شبکه‎های اجتماعی مربوط به تلفن‎های همراه، این تصور یا به تعبیر دقیق‎تر، توهم امکان فعالیت آزادانه در مخاطبین تقویت شده و بسیاری از کاربران با این دیدگاه که در بستری امن مشغول به فعالیت می‎باشند، تمامی اطلاعات شخصی، عقاید مذهبی و حتی عقاید سیاسی خود را در معرض دید همگان قرار می‎دهند و از این اسباب شناسایی آسان‎تر خود را فراهم می‎آورند. تا جایی که اگر پیش از این برای شناخت و به تعبیری جاسوسی از یک فرد، نیاز به عملیات گسترده اطلاعاتی بود، امروزه، شبکه‎های اجتماعی مانند فیس بوک، به عنوان یکی از اصلی‎ترین ابزارهای جاسوسی بدل شده‎ و حتی خود فرد، داوطلبانه اطلاعات فردی و حتی محرمانه خود را در اختیار سرویس‎های جاسوسی قرار می‎دهد.
در همین رابطه، «رونن برگمن» کارشناس اسراییلی امور اطلاعات و نویسنده کتاب «جنگ مخفی اسراییل در ایران» به پایگاه خبری بی‌بی‌سی می‌گوید: «زیر نظر داشتن شبکه‌های اجتماعی در اینترنت، حداقلی چیزی است که باید از سرویس اطلاعاتی هر کشور انتظار داشت‏.‏»
برگمن تاکید می‌کند‏:‏ «اسراییل از اطلاعات شخصی که به میزان زیادی در اینترنت یافت می‌شود، برای شناسایی افرادی که احتمال دارد به این رژیم کمک کنند، استفاده می‌کند‏.» (‏1)
از سوی دیگر باید گفت فیس بوکی که به ادعای گردانندگان اصلی آن بر مبنای مدیریت آزاد جهانی پا به عرصه فضای مجازی گذاشته و بر همین مبنا به فعالیت خود ادامه می دهد، پس از اعتراض مقامات رژیم صهیونیستی در خصوص فعالیت صفحه موسوم به « انتفاضه سوم» که توسط حامیان بیت المقدس اداره می‎گردید، اقدام به حذف این صفحه از شبکه خود می‎نماید.(2) این در حالی‎است که بسیاری از گروه‎های مخالف نظام جمهوری اسلامی ایران، به راحتی در این شبکه، به ارائه مطالب و اشتراک آن اقدام می‎نمایند و  مقایسه همین دو امر کافی است که اهداف سیاسی این شبکه اجتماعی مشخص گردد.
در شماره آینده به بررسی بیشتر تاثیر استفاده بیش از اندازه و بی ضابطه از اینترنت و همچنین شبکه‎های اجتماعی خواهیم پرداخت. (ان شاءالله)
ادامه دارد...
[تصویر:  pdf.gif]
پی نوشت:
1. چگونگی جاسوسی رژیم صهیونیستی از طریق "فیس‌بوک"- خبرگزاری اینترنتی جهان- سال 1389
2. بازديد يک مقام رژيم صهيونيستي از فيس‌بوک- خبرگزاری اینترنتی مشرق- سال 1390


RE: فضای مجازی رسانه‎ای نو ظهور (1) - ADMIN - ۱۳۹۳-۸-۲۹

بسم الله الرحمن الرحیم
یکی از کارکردهای اصلی فضای مجازی و مخصوصا شبکه‎های اجتماعی در حال حاضر گسترش صورت جدیدی از روابط بین فردی است که تا پیش از این به هیچ عنوان امکان شکل‎گیری آن، وجود نداشته‎است.
با گسترش این امکان و عدم فرهنگ‎سازی مناسب در این رابطه، مخصوصا در جوامع سنتی، شاهد شیوع نوع جدیدی از دوستی‎های بی‎ضابطه و به دنبال آن شکل‎گیری مشکلات و حتی بحران‎های اخلاقی و به تدریج استحاله فرهنگی بوده‎ایم. 
در توضیح این مطلب باید گفت اینترنت و به تعبیر اخص شبکه‎های اجتماعی، با تسهیل در ایجاد روابط دوستانه و عاشقانه و گسترش روابط نامشروع مجازی، اصول و باورهای اخلاقی و حتی رفتار جنسی بشر را دستخوش تغییر قرار داده‎است.
در این بین گسترش شبکه‎های اجتماعی و فعالیت بی قید و شرط مخاطبان در آن، به تدریج سبک زندگی و ارزش‎های فردی و اجتماعی مردم دنیا را تحت تاثیر قرار داده‎است.
در این میان فیس بوک که در فوریه 2004 میلادی پا به عرصه فضای مجازی نهاد، توانست در رقابت با شبکه های قدیمی در اندک زمانی با حدود 1 میلیارد کاربر به پرطرفدارترین شبکه اجتماعی تبدیل شده و مسئولیت اصلی تغییر اعتقادات و سبک زندگی کاربران خود را بر عهده ‎گیرد. تغییری که بسیار آرام و بدون این‎که کابر را متوجه خود سازد، در حال وقوع است.
از این رو باید گفت فیس بوکی که در ابتدا تفریح به نظر می رسید اینک به یکی از ابزارهای اصلی تغییر سبک زندگی بدل شده و بسیاری از روابط خانوادگی و دوستانه را تحت تاثیر قرار داده است و حتی توانسته است چهره مورد نظر خود از یک کشور را به دنیا ارائه دهد.
 به عنوان نمونه بسیاری از افراد مخصوصا زنان و دختران ایرانی با قرار دادن تصاویر بد پوشش خود در بخش تصویر نمایه و آلبوم تصاویر خود در فیس بوک، چهره جدید از جامعه ایران را به دنیا معرفی می‎کنند که با آنچه در واقعیت وجود دارد در حد زیادی متفاوت است.
از سوی دیگر با توجه به این که همیشه افراد در فیس بوک، سایر شبکه های اجتماعی و همچنین شبکه‎های اجتماعی مربوط به  تلفن همراه، شاهد قسمت های شاد زندگی افراد هستند با دیدن مشکلات زندگی خود دچار غم، ناامیدی و حتی در موارد شدید دچار افسردگی می‎شوند و کارآمدی لازم را در جوامع خود، از دست می‎دهند و این امر به غیر از عواملی مانند کاهش حافظه و پرخاشگری در اثر استفاده بیش از اندازه از شبکه های اجتماعی و فضای مجازی می باشد.
در این میان، به اشتراک گذاردن بی ضابطه تصاویر خصوصی در شبکه اجتماعی فیس بوک و همچنین ارائه آزادانه و بی قید و شرط افکار و عقاید فرد که حتی در بسیاری موارد با فرهنگ جامعه او در تضاد است و مهم‎تر از همه افزایش روابط نامشروع مجازی باعث شده‎است ترس از افشای رازهای زندگی و همچنین عکس ها و ویدئوهای شخصی به بزرگ‎ترین دغدغه کاربران مخصوصا در جوامع مذهبی مانند ایران بدل شود. 
این ترس با حذف یک بند از قوانین عضویت در فیس بوک که مربوط به حفظ اطلاعات شخصی افراد می شد بیشتر شده است.
نکته مهم دیگری که ذکر آن ضروری به نظر می‎رسد این است که عدم کنترل والدین بر فرزندان به واسطه کمبود آگاهی آنها از فضای مجازی و مهم‎تر از آن دسترسی آسان به انواع و اقسام سایت‎های غیر اخلاقی موجب شده که استفاده از اینترنت به تدریج رنگ اختلال به خود بگیرد.
باید گفت غرب با گسترش هرزه نگاری در صنعت سایبر در کنار کسب هزاران میلیارد دلار سود از این صنعت پر رونق، آن را به منظور مشغول سازی انسان ها به خود، عادی سازی گناه و از بین بردن حیا در جامعه مخصوصا جوامع اسلامی به کار برده است که آثار و پیامدهای بلند مدت آن، در سال‎های آینده، به منصه ظهور خواهد رسید.
در همین زمینه "فیلیپ زیمباردو" (Philip Zimbardo) روانشناس آمریکایی و محقق برجسته دانشگاه استنفورد در خصوص استفاده نادرست از فضای مجازی طبق پژوهش‎های گسترده خود اعلام کرده است بازی‌های ویدیوئی و عکس‌های مستهجن آنلاین، منجر به انقراض مردان می‌شود.
این و روانشناس آمریکایی، می‎گوید: «مردانی که زمان زیادی را به بازی‌های ویدئویی و تماشای تصاویر مستهجن آنلاین، می‌گذرانند، بیشتر از آنچه تصور می‌کنند، به خودشان ضرر می رسانند.»
زیمباردو همچنین به تحقیقی از مراکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها در آمریکا اشاره می‌کند که نشان داده است بینندگان همیشگی تصاویر مستهجن، افسردگی و سلامتی فیزیکی بدتری را در مقایسه با دیگران، گزارش کرده اند.
او  استدلال می‌کند که استفاده بیش از حد از بازی‌های ویدئویی و تصاویر مستهجن، نسل جدیدی از مردان را به وجود می‌آورد که با محیط، تناسبی ندارند. آنها نمی‌توانند در دنیای واقعی، عملکرد نرمالی داشته و روابط درستی را برقرار کنند؛ مردانی که زمان زیادی را به تنهائی در دنیای دیجیتال می‌گذرانند، زودتر از دیگر افراد فوت می‌کنند.(1)

ادامه دارد....

[تصویر:  pdf.gif]
پی نوشت:
1- مشریه اینترنتی گرداب- نسل جدید مردانی که زودتر می‌میرند – سال 1391