مشاوره خانواده آنلاین رایگان عطاملک
توسعه صنعت معدن تنگناها و فرصتها - نسخه‌ی قابل چاپ

+- مشاوره خانواده آنلاین رایگان عطاملک (https://atamalek.ir)
+-- انجمن: فجازی (https://atamalek.ir/forum-41.html)
+--- انجمن: جهاد علمی (https://atamalek.ir/forum-45.html)
+---- انجمن: فنی و مهندسی (https://atamalek.ir/forum-48.html)
+---- موضوع: توسعه صنعت معدن تنگناها و فرصتها (/thread-5621.html)



توسعه صنعت معدن تنگناها و فرصتها - greenmine - ۱۳۹۳-۱۲-۱۶

شکرانه گو بر این باورم که در فضای سیاست زده سال های اخیر و خاطره تند گویی و بی تدبیری که هنوز کام هموطنان عزیز علی الخصوص فعالان اقتصادی و بالاخص تلاشگران عرصه معدن را تلخ داشته ، عرصه برای فعالان اقتصادی ، بازرگانی ، صنعتی و معدنی که بر محور توسعه پایدار و متوازن ، همدلی و شکوفایی اقتصادی ابرام نموده و راه توسعه را از میانه بیغوله اختلاف و تنگ نظری و سلایق جناحی بگشاید ، خالی و همچنان فراهم است . 

امروزه در سپهر نظری پیرامون توسعه ومحافل آکادمیک و مناسبات اقتصادی، دیگر کمتر کسی است که مدعی شود می توان یک بخش از اقتصاد را بدون درنظر گرفتن کل ساختار اقتصادی و حتی بدون در نظر گرفتن فرایند جهانی شدن اقتصاد مورد واکاوی قرار داد و این امر تقریبا از سال 1980 میلادی دیگر از صحنه جدی اقتصاد چه از بعد نظری و چه از حیث عملی به پستوی نسیان تاریخی بشری رفته است که ظهور شرکتهای فراملیتی و تاثیر آن بر سیاست دولتها گواهی است بر صحت این ادعا. 
اما این درحالی است که در کشور ما هنوز به طور جدی در محافل آکادمیک و حوزه گفتمان نظری اقتصاد کشور در بستر فرایند جهانی – محلی شدگی چنین مباحث شکل جدی بخود نگرفته است که لزوم پرداختن به این امر ضرورتی ست که تردیدی درآن نیست جان کلام اینکه در دورانی به سر می بریم که در تحلیل ، تبیین و سیاست گذاری برای کوچکترین بخش اقتصاد کشورباید کیفیت مناسبات اقتصادی آن بخش با کل ساختار اقتصاد کشور و همچنین نظم اقتصاد جهانی را مدنظر قرار داد تا از افتادن در دام تقلیل گرایی نظری رها شد. 
با در نظر گرفتن این پیش فرض های نظری ناشی از واقعیات عینی گفتنی است که حال در راستای تحلیل و تبیین ظرفیتها و چالشهای صنعت معدن کشور نیز ابتدا نیازمند ترسیم سیمای اقتصادی ایران و چالشهای آن هستیم تا درک درست تری از بخش صنعت معدن کشور به عنوان گنجینه پنهانی که می تواند اقتصاد کشور را از وابستگی به درآمدهای ناشی از فروش طلای سیاه یا شاید به تعبیری بلای سیاه رها کندمان ، داشته باشیم .
سامان اقتصاد کشور در نزدیک به یک دهه اخیر به علت دچار شدن به ویروس فقر سیاست گذاری های بخردانه به چنان نابسامانی رسید تا به بیماری هلندی یعنی رکود تورمی دچار شد که راهکار آن اصلاح و تحول ساختاری در برنامه ریزی اقتصادی است.
اساس دولت برای ایجاد محیط نهادی مناسب به سود بازارها است که شکوفا شوند و با کارآیی عمل نمایند، در این زمینه، بازارها و دخالت دولت مکمل یکدیگر می باشند. بانک جهانی گزارش سال 1977درباره توسعه جهان را به موضوع اصلی، یعنی "دولت در دنیایی تغییر یابنده" اختصاص داده است که سه پیام اصلی زیر را به همراه دارد:
توسعه (اقتصادی، اجتماعی و پایا) بدون وجود دولت موثر غیرممکن است. این نکته به گونه ای فزاینده تشخیص داده می شود که دولتی – نه دولتی کمینه – در توسعه اقتصادی و اجتماعی جنبه اساسی دارد اما بیشتر به عنوان شریک و آسان ساز تا هدایت کننده دولت ها برای تکمیل بازار ها باید کار کنند نه آن که جانشین بازار ها بشوند. مجموعه شواهد اهمیت سیاست های خوب اقتصادی را نشان می دهد که شامل پیشروی با ثبات اقتصاد کلان ، توسعه شایسته سرمایه انسانی و گشایش به روی اقتصاد جهانی برای رشد برپایه گسترده و پایا و کاهش فقر. 
حال با این توصیف و در اقتصادی که به شدت به سرمایه گذاری بخش خصوصی و بخش خصوصی خارجی وابسته است وظایف دولت در قبال بخش صنعت معدن به مثابه بستر تحول نظام اقتصاد تک محصولی به اقتصادی برخوردار از ویيگی تنوع تولید ، تسهیل امور ، برای حضور قدرتمند بخش خصوصی در برنامه ریزی اقتصادی است. 
در کشور ما با توجه به شرایط خاص و در شرایط تحریم نه تنها باید شرایط برای حضور سرمایه گذاران این بخش مستعد اما مغفول ، از طریق کوچک کردن دولت و کوتاه نمودن دست دولت در سازوکار صنعت معدن فراهم کرد بلکه باید خود نهاد حاکمیت ، - قوه مجریه ، قوه مقننه و قوه قضاییه – با ایجاد مشوق های اقتصادی، معدن داران و علاقمندان به سرمایه گذاری در صنعت معدن را و حتی سرمایه گذار خارجی را جذب کنند.




لینک منبع: توسعه معدن