مشاوره خانواده رایگان عطاملک
نیروگاه خورشیدی - نسخه‌ی قابل چاپ

+- مشاوره خانواده رایگان عطاملک (https://atamalek.ir)
+-- انجمن: فجازی (https://atamalek.ir/forum-41.html)
+--- انجمن: جهاد علمی (https://atamalek.ir/forum-45.html)
+---- انجمن: علوم تجربی (https://atamalek.ir/forum-49.html)
+---- موضوع: نیروگاه خورشیدی (/thread-7859.html)



نیروگاه خورشیدی - novin5 - ۱۳۹۴-۱۰-۲۰

بکارگیری انرژی خورشیدی یکی از کاربردی ترین و مقرون به صرفه ترین روش های استفاده از انرژی های تجدید شونده در جهان امروزی است و به همین دلیل اکثر کشورهای پیشرفته و در حال توسعه، در حال سرمایه گذاری کلان در این راستا می باشند.
با توجه به اینکه در ایران متوسط سالانه تابش نور خورشید حدود kwh/day 5 بوده و تعداد روزهای ابری پشت سرهم در سراسر کشور کمتر از 5 روز در سال می باشد وهمچنین شفافیت هوا در اکثر نقاط ایران بیش از 60 درصد در نظر گرفته می شود و علاوه براین با توجه به آنکه در نقاط مرتفع میزان تابش خورشید بیشتر بوده و سرزمین ما نیز کوهستانی است و اکثر نقاط آن ارتفاعی بیش از 1000 متر از سطح دریا دارد؛ طبیعی است که اگر بکارگیری در کشورهایی که به مراتب کم بهره تر از امتیازات فوق هستند مقرون به صرفه باشد در کشور ما قطعاً مقرون به صرفه خواهد بود. لازم به ذکر است که انرژی خورشیدی از سالم ترین و پاکیزه ترین شیوه های تأمین برق می باشد. هزینه های این روش در اغلب موارد کمتر از هزینه های انتقال و نگهداری برق بوده و هزینه دوره ای مصرف برق نیز ندارد.

به طور متوسط خورشيد در هر ثانيه 1020*1.1  كيلووات ساعت انرژي ساطع مي‌كند. از كل انرژي منتشر شده توسط خورشيد، تنها در حدود 47% آن به سطح زمين مي‌رسد. اين بدان معني است كه زمين در هر ساعت تابشي در حدود  Btu106 *60 دريافت مي‌کند.
يعني انرژي ناشي از سه روز تابش خورشيد به زمين ‌برابر با تمام ‌انرژي ناشي از احتراق كل سوخت‌‌هاي ‌فسيلي در دل زمين است و بنابراين مي‌توان نتيجه گرفت كه در اثر تابش خورشيد به مدت چهل روز، مي‌توان انرژي مورد نياز يک قرن را ذخيره نمود.

مزایای نیروگاه های خورشیدی:

-    تولید برق بدون مصرف سوخت

-    عدم احتیاج به آب زیاد

-    عدم آلودگی محیط زیست

-    امکان شبکه های کوچک و ناحیه ای؛( نیروگاه های خورشیدی می توانند با تولید برق به شبکه های سراسری برق نیرو برسانند و در عین امکان تامین شبکه های کوچک ناحیه ای، احتیاج به تاسیس خطوط فشار قوی طولانی جهت انتقال برق ندارند و نیاز به هزینه زیاد احداث شبکه های انتقال نمی باشد).

-    استهلاک کم و عمر زیاد

نیروگاه خورشیدی

پنل های خورشیدی وسایل و دستگاه هایی هستند که نور را به الکتریسیته تبدیل و برای استفاده در منازل، مکان های اداری، ساختمان ها ، خیابان ها و غیره بکار می روند. اصولاً نیروگاه های خورشیدی مرکب از تعدادی پنل خورشیدی یا ماژول فتوولتائیک، اینورتر، شارژ کنترلر و مجموعه باتری است.

نیروگاه فتوولتائیک یا پارک خورشیدی، یک سیستم فتوولتائیک در ابعاد بزرگ است که برای تأمین توان تجاری به شبکه برق طراحی شده است. اغلب آنها مزرعه خورشیدی نامیده می شوند بالاخص زمانی که سایت در مناطق کشاورزی باشد. اصطلاح کلی مقیاس ابزاری خورشیدی (utility-scale solar) اغلب برای توصیف این گونه پروژه ها به کار می روند. یكی از مزایای عمده نیروگاه های برق خورشیدی فتوولتائیك عدم استفاده از تجهیزات مكانیكی در این نیروگاه ها می باشد. عدم استفاده از این ادوات باعث از بین رفتن تعمیرات دوره ای و در نتیجه كاهش هزینه های بهره برداری در این نیروگاه ها است.

در نیروگاه های برق خورشیدی برای بالا بردن ضریب اطمینان، با توجه به میزان مصرف و توان نیروگاه، باتری خانه (Battery Bank) مناسبی طراحی می گردد. وظیفه این مجموعه تضمین كاركرد سیستم در طول شب و در  روزهای ابری است. نیروگاه های برق خورشیدی قابلیت اتصال بصورت موازی با شبكه برق سراسری یا دیگر منابع تولید انرژی نظیر ژنراتورها را دارند. این مجموعه را اصطلاحاً سیستم تركیب شده یا Hybrid Systems می نامند. درحالت هیبرید شدن با ژنراتور با استفاده از كنترلرهای خاص به محض اینكه جریان الكتریسیته یك منبع به هر علتی قطع گردد، منبع دیگر بطور اتوماتیك در مدار قرار گرفته ومانع قطع جریان می گردد. بدین ترتیب تركیب كاملا مطمئنی برای تأمین انرژی الكتریكی دراختیار خواهد بود. درحالت اتصال به شبكه برق سراسری  (On-Grid)  یا   Grid Connected Systems، نیروگاه های برق خورشیدی می توانند در طول روز برق مازاد خود را به شبكه منتقل نموده و در شب از شبكه برق دریافت دارند.

اساس کار نیروگاه های خورشیدی به این صورت است که نور به پنل های خورشیدی می تابد و در اثر آن انرژی فوتون به انرژی الکتریکی تبدیل می شود . جریان برق تولید شده توسط پنل های خورشیدی مستقیم (DC) است که برای استفاده وسائل برقی معمول در منازل و نیاز روزمره بایستی مشابه برق شهر به جریان متناوب (AC) تبدیل شود. اینکار توسط دستگاهی بنام اینورتر انجام می گیرد.

لازم بذکر است میزان تابش خورشید در ایران بین 1800 الی 2200 کیلووات ساعت بر متر مربع در سال تخمین زده می شود بعلاوه ایران بطور متوسط 280 روز آفتابی دارد که به لحاظ دریافت انرژی خورشید در بالاترین رده های جهانی قرار دارد. استفاده از انرژی رایگان خورشید و بکارگیری آن در نیروگاه های خورشیدی برای تأمین برق پاک امروزه در سراسر جهان و به ویژه ایران در حال گسترش و بهره برداری می باشد .

یک نیروگاه خورشیدی شامل تاسیساتی است که انرژی تابشی خورشید را جمع کرده و با متمرکز کردن آن، درجه حرارتهای بالا ایجاد می کند. انرژی جمع آوری شده از طریق مبدلهای حرارتی، توربین ژنراتورها و یا موتورهای بخار به انرژی الکتریکی تبدیل خواهد شد. نیروگاه های خورشیدی بر اساس نوع متمرکز کننده ها به سه دسته تقسیم می شوند:

امروزه داشتن یک مولد برق خورشیدی قابل اعتماد و انعطاف پذیر که طرز استفاده از آن آسان باشد از هر زمان دیگر مهم تر است. میزان و حجم تلفات تبدیل و تلفات توزیع و انتقال مشخص شده است اطلاعات مذکور حاوی نکات بسیار مهمی به شرح زیر است.

1.استفاده از منابع برق آبی بسیار محدود است.

2. در تبدیل نفت و گاز به برق حدود 67 درصد انرژی قبل از تبدیل شدن به برق از دسترس خارج می شود.

3.علاوه بر رقم فوق 8.4% از برق تولیدی در همان بخش انرژی به مصرف می رسد.

4. پس از انکه برق به شبکه انتقال و توزیع تحویل شد باز هم شاهد 16.16% تلفات دیگر هستیم.

5. تنها حدود نیمی از ظرفیت نصب شده نیروگاهی مورد بهره برداری قرار می گیرد.

6. صادرات برق فقط 6 درصد میزان تولید است.

7. تنها حدود یک چهارم برق تولیدی در بخش صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

اگر در محاسبات اقتصادي، قيمت سوخت با قيمت هاي جهاني محاسبه گردد و مشكلات زيست محيطي از جمله آلودگي هوا و امراض مختلف ناشي از آن در نظر گرفته شود، آنگاه انرژي هاي تجديدشونده توجيه پذير مي شوند. ولي متأسفانه هيچ مبنايي براي تعيين اثرات زيست محيطي و دريافت، توليد و عمومي كردن تكنولوژي هاي موجود در زمينة انرژي هاي تجديدپذير در كشور وجود ندارد.

در محاسبه برق مصرفی می توان مواردی را مد نظر قرار داد تا مدت زمان بازگشت سرمایه را به حداقل رساند، از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1.کاهش قیمت تجهیزات فتوولتائیک

2.افزابش تولیدکنندگان داخلی

3.کاهش تعرفه های گمرکی برای واردات تجهیزات فتوولتائیک

4.حمایت و تشویق دولت برای استفاده از طرحهای انرژِی خورشیدی در بخشهای خصوصی و دولتی

5.پرداخت یارانه به طرح های انرژی خورشیدی

6.ایجاد فضای رقابتی و آزاد برای فعالیت بخش خصوصی

7.آزادسازی قیمت محصولات در فضای رقابتی