مشاوره خانواده رایگان عطاملک
کیفوز و نحوه درمان خمیدگی پشت - نسخه‌ی قابل چاپ

+- مشاوره خانواده رایگان عطاملک (https://atamalek.ir)
+-- انجمن: فجازی (https://atamalek.ir/forum-41.html)
+--- انجمن: جهاد علمی (https://atamalek.ir/forum-45.html)
+---- انجمن: علوم تجربی (https://atamalek.ir/forum-49.html)
+---- موضوع: کیفوز و نحوه درمان خمیدگی پشت (/thread-8650.html)



کیفوز و نحوه درمان خمیدگی پشت - leila992 - ۱۳۹۶-۱۱-۲۱


کیفوز یا کایفوزیس ( Kyphosis ) خمیده شدن پشت رو به جلو یا همان خمیدگی پشت ( قوز ) می باشد، همان طور که می دانیم برخی از خمیدگی ها طبیعی است. اما اصطلاح کیفوز معمولا به حالتی می گویند که پشت، بیش از اندازه خمیده شود. در حالیکه کایفوزیس می تواند در هرسنی اتفاق بیافتد، اما در زنان مسن شایع تر است. کیفوز وابسته به سن، اغلب بعد از پوکی استخوان که استخواهای ستون مهره ضعیف می شوند و همچنین هنگامی که ترک می خورند یا تحت فشار قرار می گیرند، اتفاق می افتد.


اطلاعاتی در مورد کایفوزیس

کایفوزیس خفیف مشکلات کمتری ایجاد می کند. اما موارد شدید می تواند موجب درد و ظاهر ناخوشایندی شود. انواع دیگر کایفوسیس که در نوزادان و یا نوجوانان دیده می شود به علت ناهنجاری ستون فقرات یا از هم فاصله گرفتن استخوان های ستون فقرات در طول زمان می باشد. در نوزادان کیفوز مادرزادی است و باید با عمل جراحی اصلاح شود، در نوجوانان می تواند به علت عادتهای نادرست باشد.

علائم کیفوز

علاوه بر خمیدگی غیرطبیعی ستون فقرات، کیفوز می تواند موجب درد پشت و یا سفتی در برخی افراد شود. موارد خفیف کیفوزیس ممکن است علائم و نشانه های قابل توجهی نداشته باشد.

علل کیفوز

استخوانهای جداگانه (مهره ها) که ستون فقرات سالم را می سازند مانند لوله هایی هستند که در یک ستون به هم چسبیده اند. کایفوزیس زمانی اتفاق می افتد که مهره های بالایی پشت گوه ای شکل شود. این ناهنجاری می تواند به علت مشکلات متعددی باشد. از جمله:

پوکی استخوان. اختلال نازکی استخوان می تواند منجر به شکسته شدن مهره (شکستن در اثر فشار) شود. پوکی استخوان در افراد مسن شایع است. بخصوص در بین زنان و افرادی که به مدت طولانی از کورتیکواستروئید با دوزهای بالا استفاده می کنند.
تغییر شکل دیسک های بین مهره ایی. دیسک های نرم و دایره ای مانند بالشتک بین مهره های ستون فقرات عمل می کنند. با بالا رفتن سن، این دیسک ها خشک و کوچک می شوند. بطوریکه اغلب موجب تشدید کیفوز می شوند.
بیماری شوئرمن Scheuermann’s disease. این بیماری کیفوز شوئرمن نیز نامیده می شود که معمولا در طی جهش رشد قبل از بلوغ اتفاق می افتد. پسرها بیشتر از دخترها مبتلا می شوند. خمیدگی پشت ممکن است بعد از پایان رشد کودک بدتر شود.
نقص مادرزادی. اگر ستون فقرات نوزاد در رحم رشدی را که می بایست بکند، نکرده باشد، مهره ها ممکن است بدرستی شکل نگیرند، و این علت کیفوز در نوزادان است.


نشانه ها. همچنین کیفوز در بچه ها می تواند با علائم خاصی همراه باشد. مانند سندرم مارفان Marfan syndrome (سندروم مارفان بیماری مادرزادی و ژنتیکی است که در تشکیل بافت همبند اختلال بوجود می آورد) و بیماری پرادر ویلی Prader-Willi disease (نوعی بیماری ژنتیکی پیچیده است).
سرطان و درمان های سرطان. سرطان ستون فقرات موجب ضعف مهره ها می شود و آنها را بیشتر در معرض شکستگی های در اثر فشار قرار می دهد، همچنین شیمی درمانی و رادیوتراپی در درمان سرطان، موجب کایفوزیس می شوند.

افزایش خمیدگی در بالای ستون مهره ها همچنین می تواند به علت خم شدن باشد. این نوع را کایفوزیس وضعیتی می نامند. این وضعیت شکل ستون فقرات را تغییر نمی دهد و بیشتر در بین نوجوانان شایع است.
عوارض کایفوزیس

کیفوز ممکن است موجب عوارض زیر شود:

مشکلات ظاهری بدن. خصوصا جوانان ممکن است به میزان کمی ظاهر بدنشان، خمیدگی پشت را نشان دهد اما با استفاده از پشت بند این وضعیت را میتوانند اصلاح کنند.
درد پشت. در برخی از موارد، انحراف ستون فقرات می تواند موجب درد شود، که این درد می تواند شدید و موجب غیرفعال کردن شخص شود.
کاهش اشتها. در موارد شدید، خمیدگی ممکن است ناحیه شکمی را فشرده کند و موجب کاهش اشتها شود.

تشخیص بیماری کیفوز

در طی معاینه بدنی، پزشک قد بیمار را بررسی خواهد کرد و از بیمار می خواهد تا از کمر به جلو خم شود و در این حالت ستون فقرات بیمار را از پهلو مشاهده می کند. خمیدگی بالای پشت در این حالت واضح تر می شود. پزشک همچنین ممکن است معاینات عصبی هم انجام دهد تا عکس العمل و توانایی عضلات را بررسی کند.


بسته به علائم و نشانه های بیمار، پزشک موارد زیر را تجویز میکند:

اشعه ایکس. از اشعه ایکس ساده برای تعیین درجه انحنا استفاده می شود و می تواند ناهنجاری مهره ها را مشخص کند، که به تشخیص نوع کایفوزیس کمک می کند.
پرتو نگاری مقطعی کامپیوتری ( سی تی اسکن ). اگر جزئیات بیشتری مورد نیاز باشد، پزشک درخواست سی تی اسکن برای بیمار می کند، عکس هایی که با اشعه ایکس از زوایای مختلف گرفته می شود و سپس عکس های مقطعی از ساختارهای داخلی را در کنار هم قرار می دهند.
تصویر برداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی). اگر پزشک به یک تومور یا عفونت مشکوک شود، درخواست ام آر آی برای ستون فقرات بیمار می کند. ام آر آی از امواج رادیویی و یک آهن ربای بسیار قوی برای تولید تصاویر دقیق هم از استخوان و هم از بافت نرم استفاده می کند.
آزمایشات عصب. اگر بیمار هر گونه بیحسی و یا ضعف عضلانی داشته باشد، پزشک چندین تست را توصیه می کند که می تواند چگونگی ارسال پیامهای عصبی بین نخاع و اندام شما را مشخص کند.

درمان کیفوز

درمان کیفوز به علت بیماری و علائم و نشانه هایی که بروز می کند، بستگی دارد.
داروها

مسکن ها. اگر داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (Tylenol, others) (تیلنول و غیره)، ایبوپروفن (Advil, Motrin IB, others) (ادویل، موترین آی بی، و غیره) یا ناپروکسن (naproxen Aleve) کافی نباشد، داروهای های ضد درد قوی تری که توسط پزشک تجویز می شود را می توانید مصرف کنید.
داروهای پوکی استخوان. در بسیاری از افراد سالمند، کیفوز اولین نشانه ای است که در افراد مبتلا به پوکی استخوان دیده می شود. داروهای تقویت استخوان می تواند به جلوگیری از شکستگی نخاعی اضافی که موجب بدتر شدن کایفوزیس می شود، جلوگیری کند.

توانبخشی

بعضی از انواع کیفوز می تواند توسط موارد زیر بهبود یابد:

تمرینات ورزشی. تمرینات کششی می تواند انعطاف پذیری ستون فقرات را بهبود بخشد و درد پشت را تسکین دهد. تمریناتی که عضلات شکم را تقویت می کند می تواند به بهبود وضعیت بدن کمک کند.


پشت بند. بچه هایی که به بیماری شوئرمن (بیماری که موجب خمیده شدن ستون مهره نوجوانان می شود) مبتلا هستند چون استخوانهای آنها هنوز در حال رشد هستند، می توانند با استفاده از پشت بند مانع از پیشرفت کیفوز شوند.


شیوه زندگی سالم. با حفظ وزن سالم بدن، و فعالیتهای بدنی منظم به جلوگیری از درد پشت و کاهش علائم کیفوز کمک کنید.
حفظ تراکم استخوان. رژیم غذایی مناسب همراه با کلسیم و ویتامین D داشته باشید، بخصوص این رژیم می تواند به افراد سالمندی که در خانواده سابقه پوکی استخوان دارند، در پیشگیری از ضعف استخوان ها و کایفوزیس کمک کند.

جراحی و دیگر روشها

زمانی که متوجه افزایش خمیدگی در قسمت بالایی پشت خود و یا در ستون فقرات فرزندتان شدید به پزشک مراجعه کنید.

اگر خمیدگی کیفوز بسیار شدید است یا اگر خمیدگی موجب تنگی کانال نخاعی یا ریشه های عصبی شده باشد، پزشک ممکن است جراحی را برای کاهش میزان انحنا پیشنهاد کند. رایج ترین روش، که به آن فیوژن ستون فقرات (خشک کردن مهره ها) یا همجوشی ستون فقرات می گویند، دو یا بیشتر مهره های آسیب دیده را بطور دائم به هم متصل می کند. جراحان تکه ای از استخوان را بین مهره ها قرار داده و سپس مهره ها را با میله های فلزی و پیچ به هم متصل می کنند تا ستون مهره ها با هم در یک وضعیت درست قرار گیرند.
آمادگی برای ملاقات با پزشک

اگر فرزند شما علائم و نشانه های رایج کایفوزیس را دارد، او را نزد پزشک خانواده خود ببرید. پزشک عمومی ممکن شما را برای تشخیص و درمان ناهنجاری ستون فقرات به پزشک متخصص ارجاع دهد.
سوالات احتمالی پزشک از بیمار

چه زمانی شما متوجه نشانه های بیماری شدید؟
آیا هر گونه آسیب های پشتی در همان زمان اتفاق افتاد؟
آیا هیچ کدام از بستگان خونی شما علائم و نشانه های مشابه یا ناهنجاری ستون فقرات دارند؟
چه داروها و مکمل هایی بطور منظم استفاده می کنید؟
آیا درد دارید؟ اگر چنین است، دقیقا کدام قسمت آسیب دیده است؟
آیا نشانه ها شامل ضعف، بی حسی، سخت راه رفتن، یا تغییرات عادات مثانه و روده است؟
آیا علائم شامل خستگل و یا تنگی نفس است؟

منبع: آسان طب