مشاوره خانواده رایگان عطاملک
چگونه یادواره شهدا برگزار کنیم؟ - نسخه‌ی قابل چاپ

+- مشاوره خانواده رایگان عطاملک (https://atamalek.ir)
+-- انجمن: فجازی (https://atamalek.ir/forum-41.html)
+--- انجمن: قرارگاه فرهنگی افسران آتش به اختیار (https://atamalek.ir/forum-107.html)
+---- انجمن: ایده، خلاقیت و تجربیات فرهنگی (https://atamalek.ir/forum-110.html)
+---- موضوع: چگونه یادواره شهدا برگزار کنیم؟ (/thread-10446.html)



چگونه یادواره شهدا برگزار کنیم؟ - ADMIN - ۱۳۹۸-۸-۹

ایده‌های ناب و جذاب جهت برگزاری یادواره شهدا به همراه سین اجرای یک یادواره استانی یا شهرستانی را در این موضوع از عطاملک تشریح می‌کنیم.
اگر شما نیز ایده یا نظری راجع به جذاب کردن یادواره شهدای دانشجویی یا شهرستان دارید با سایر کاربران در میان بگذارید.

مقدمه
یکی از مؤثرترین روش­ های ترویج ارزش­ های اسلامی بزرگداشت افرادی است که در آن ارزش­ ها پیشرو بوده و می­ توانند برای دیگران الگو باشند. به عبارتی با معرفی و تقدیر از قهرمانان واقعی ارزش­ ها، می ­توان آنان را به عنوان الگو معرفی کرد تا عموم افراد ترغیب شوند که سبک زندگی خود را با آنان تطبیق دهند و در نتیجه جریان سازی مناسبی در عرصه دانشگاه و جامعه انجام شود. حال چه الگوها و قهرمانانی بالاتر از شهیدان؟! و چه جایگاهی بالاتر از مقام آنان؟! و چه سبک زندگی بهتر از منش و روش آنان؟! برگزاری یادواره شهدا با همین هدف انجام می­ شود. با بزرگداشت یاد و خاطره شهدا می­ توان آنان را به عنوان الگوی واقعی شناساند و فطرت نسل جوان را بیدارتر و ترغیبشان به سمت ارزش­ های شهدایی را بیشتر نمود و با بیان خاطرات دوران دفاع مقدس و بیان ابعاد مختلف زندگی شهدا، ارزش ­های الهی را ترویج داد. در این نوشتار سعی بر آن بوده تا نقشه راهی از برگزاری یادواره ارائه شود. آنچه که شاکله یک یادواره و همایش را می ­سازد رویکرد و قالب آن است. منظور از رویکرد، همان روح و محتوای برنامه بوده و منظور از قالب، نحوه تبیین رویکرد است. اینکه از چه هنرهایی برای جذب مخاطب و بیان رویکرد و محتوا استفاده شود نکته­ ی مهمی است که ذیل عنوان قالب بدان اشاره خواهد شد. مؤثرترین عوامل در انتخاب محتوا و قالب اجرایی، شرایط جامعه، دانشگاه، و نیازهای فرهنگی دانشجویان است.


موضوع زیر نیز جهت مطالعه بیشتر توصیه می‌شود
0 تا 100 برگزاری یادواره شهدا


رویکرد
همان طور که اشاره شد منظور از رویکرد همان روح و محتوای برنامه بوده و آنچه رویکرد را می­ سازد آن بُعد از سیره شهداست که در یادواره بیشتر مورد تأکید قرار می ­گیرد و بیشتر معرفی می ­شود. برای انتخاب رویکرد مناسب باید شرایط دانشگاه و جامعه رصد دقیق شود تا نیازهای معنوی دانشجویان شناخته‌شده و متناسب با آن محتوای برنامه مشخص شود. انتخاب شهید شاخص یادواره که می­ تواند پرچم‌دار رویکرد ­باشد، روند و سیر کار، مدعوین و دیگر قسمت­ های برنامه متناسب با رویکرد برنامه صورت می­ پذیرد. در ادامه به چند رویکردی که در دانشگاه‌های مختلف پیش‌گرفته شده اشاره می­ شود.

ü      بزرگداشت شهدای دانشجوی دانشگاه و شهدای استان: یکی از معمول‌ترین و کلی ­ترین رویکردها، زنده کردن یاد شهیدان دانشگاه، شهر یا استان است. از آنجا که وجوه مشترک بسیاری در این فضا پیدا می­ شود می ­تواند ارتباط نزدیکی بین شهیدان و دانشجویان برقرار شود.این حس که شهدا در همان شهر و دانشگاهی که ما زندگی و تحصیل می ­کنیم زندگی و تحصیل می­ کردند کمک می ­کند بیشتر احساس مسئولیت کنیم و وظایف خود را بهتر بشناسیم. لذا این یادواره ­ها سبب می ­شود تا ارزش­ ها زنده ­تر شده و جبهه فرهنگی تقویت شود.

ü      گفتمان سازی انقلاب اسلامی: یکی از وظایف مهم بسیج دانشجویی تبیین گفتمان انقلاب اسلامی و زنده کردن تفکر امام و شهدا برای دانشجویان و جامعه است. در این راستا می ­توان با زنده کردن یاد شهدایی که پرچم‌دار گفتمان امام و انقلاب بودند، تفکر امام و انقلاب اسلامی را تبیین نمود. به بیان دیگر با بزرگداشت شهدایی همچون رجب­ بیگی، وزوایی و... که در دوران دانشجویی خود، رصد دقیق بر جریانات و تفکرات مختلف داشته و به تبیین گفتمان اسلامی می­ پرداختند می­ توان دانشجویان را با خط امام آشنا و بر اهتمام بر حفظ آرمان‌ها و ادامه این راه ترغیب نمود. این رویکرد مقتضیات خاص خود اعم از روند و نوع برنامه، زمان و مکان برنامه، و... را می ­طلبد و باید روی انتخاب قسمت ­های مختلف برنامه دقت شود.

ü      استقبال و امتداد اردوی راهیان نور: از آنجا که برگزاری یادواره می ­تواند فضای دفاع مقدس و جذابیت ­هایش را در دانشگاه زنده کند فرصتی است تا اردوهای راهیان نور و جذابیت ­هایش برای دانشجویان بیان شود و مخاطبین را به حضور در اردو ترغیب کند. همچنین پس از اردو نیز می توان قراری بر مدار یادواره در امتداد اردو داشت. اینکه در طول سال به صورت مدون برنامه ­های مختلف مانند یادواره، اردو، نمایشگاه و... برگزار گردد تا ارتباط دانشجویان با فضای جهاد و شهادت حفظ شود در تعمیق فضای معنوی تأثیر بسزایی دارد. البته باید دقت شود که برنامه­ ها باید به قدری صمیمی و جذاب باشد تا ارتباط دوستانه با دانشجویان ماندگار شود.

ü      بزرگداشت شهدای گمنام: شهدای گمنام علاوه بر دارا بودن جایگاه رفیع شهادت از مقام والای گمنامی نیز برخوردارند. گمنامی آنان سندی بر جایگاه ویژه آنان بوده و زنده کردن یاد و خاطره ­ی آنان علاوه بر آنکه موجب تکریم هویت دینی و انقلابی است دارای وجهه خاص گمنامی نیز می ­باشد. وجهه ­ای که بسیاری از تعاریف و ارزش ­های والا در آن نهفته است. حال این وظیفه در قبال شهدای گمنامی که در دانشگاه دفن شده­ اند و یا ابدان مطهرشان تازه تفحص شده و می­ تواند برای تشییع میزبان دانشگاه باشد اهمیت بیشتری پیدا می ­کند.

ü      بزرگداشت شهدای علمی: از سفارش‌ها مؤکد امام خمینی(ره) و حضرت آقا به جوانان حرکت جهادی در راستای علمی است. امام خمینی(ره) در یکی از بیانات خود می ­فرمایند: خودتان را برای یک مبارزه علمی و عملی بزرگ تا رسیدن به اهداف عالی انقلاب اسلامی آماده کنید. همچنین حضرت آقا در بیانات خود جهاد علمی را در اولویت کشور قرار داده و سفارش­ های اکیدی بر آن دارد. جهاد علمی از مهمات اصلی جنگ نرم بوده و تأثیر مستقیمی بر فرهنگ، اقتصاد و... دارد. چرا که وقتی کشوری اقتدار علمی پیدا کند می ­تواند ارزش ­های خود را صادر کند و در مقابل ضد ارزش ­های دنیا بایستد. لذا ترغیب علم‌آموزی دانشگاهیان آن هم به صورت جهادی باید در الویت برنامه ­ها باشد. در این راستا بزرگداشت کسانی همچون شهیدان شهریاری، علی­محمدی،احمدی روشن، اساتید شهید و... که در این جبهه به مقام رفیع شهادت نائل شدند و معرفی آنان به عنوان الگوهای نمونه می ­تواند تحولی در تقویت روحیه جهاد علمی دانشجویان ایجاد کند.

ü      بزرگداشت امر به معروف و نهی از منکر و ترویج ارزش­ های اخلاقی: یکی از احکام مبرهن اسلامی که می­ تواند در فضای جنگ نرم جزو کارآمدترین روش­ ها برای ترویج ارزش­ ها و حذف ناهنجاری‌ها باشد امر به معروف و نهی از منکر است. از همین رو دشمنان این کار خردمندانه را آماج حملات خود قرارداده و سعی بر انزوا کشاندن آن داشتند. برای تقویت این سلاح ارزشمند می­ توان از بزرگانی همچون شهید خلیلی که جان خود را در این راه خدایی دادند تقدیر نمود تا ارزش کارشان شناخته­ تر شود و الگوسازی مناسبی در این راستا انجام شود.



ایده‌هایی جذاب برای یادواره شهدا
+70 ایده جذاب یادواره شهدا


ü      طنز و معنویت دفاع مقدس: طنز یک فضای جذابی ایجاد می ­کند که عموم دانشجویان علاقه به شرکت در آن دارند. همچنین تبیین فضای بچه­های حزب‌اللهی به دانشجویان و اینکه خشکی و جمود به آن فضا راه ندارد و معرفی طنز سالم و خنده بدون گناه رویکرد جذاب و مورد نیازی است که می­ توان در قالب یادواره آن را ارائه داد. چرا که دفاع مقدس معدن عظیمی از نشاط و شادی سالم است و می­ تواند رشته وصلی برای شروع یک رفاقت صمیمی بسیاری از دانشجویان با آن فضا باشد.

ü      اقتدار جمهوری اسلامی: یکی از نیازهای امروز جامعه به خصوص دانشجویان تقویت روحیه خودباوری و امید است. این امر به آنان کمک می ­کند تا باقدرت و شتاب بیشتری پیشرفت­ کنند. شناساندن توانمندی ­ها و دستاوردها کمک به تقویت این روحیه کرده و سبب از بین رفتن نگاه­ های ناقص و حرف­ های بعضاً مغرضانه می­ شود. در این زمینه می­ توان دستاوردهای علمی کشور در مسایل نظامی چه در زمان جنگ، چه در زمان حال را به عموم دانشجویان ارائه داد. به طور مثال می­ توان از افرادی که زمان جنگ در قسمت سازندگی و یا مهندسی فعالیت داشتند دعوت کرد و یا از فرماندهان نیروهای نظامی در زمان حال دعوت کرد تا از اقتدار کشور در جهان و پیشرفت­ های نظامی صحبت کنند تا دانشجویان خود از نزدیک شاهد این رویش­ ها باشند.

ü      بالا بردن وحدت: حوزه دفاع مقدس می ­تواند نقطه عطفی برای جمع‌آوری سلایق مختلف باشد چراکه افراد با سلایق و حتی اعتقادات گوناگون در این موضوع اشتراک نظر بسیاری دارند. از این رو می­ توان به منظور بالا بردن وحدت ملی و انسجام اسلامی یادواره ­های مختلفی با شهیدان شاخص مختلف برگزار نمود. به طور مثال می ­توان در مناطق سنی نشین یادواره­ هایی از بزرگداشت شهدای آن محل برگزار نمود. این شرایط در اردوهای جهادی کم و بیش مهیا می ­شود که علاوه بر آنکه می ­تواند فضای معنوی و مناسبی به اردو دهد و در ترویج ارزش ­ها بین مردم بومی نیز کمک می ­کند.

ü      بزرگداشت شهدای مقاومت و جهان اسلام: جهان اسلام یکی از مهجورترین مسایل دانشجویی است. شهدایی که در خط مقدم جهان اسلام یعنی فلسطین به شهادت می­ رسند.
همچنین شهدای کشورهای اسلامی دیگر از جمله لبنان، سوریه، عراق، بحرین و... از گمنامی خاصی برخوردارند و می­ توانند سرمنشأ شناخت بسیاری از مسایل جهان اسلام شوند. مسایلی همچون اسرائیل ستیزی، بیداری اسلامی، تنفر از امریکا و... با بزرگداشت این شهدا قطعاً راهی که رفته‌اند برای دانشجویان روشن ­تر و ارزش کارشان شناخته­ تر می ­شود.

نکات اجرایی و تشکیلاتی
پس از تعیین محتوا و رویکرد، نوبت به اجرا درآوردن محتوای مد نظر می­ رسد. در این قسمت باید سعی شود که با استفاده از تمامی امکانات و با بکارگیری تمامی هنر به ارائه محتوای مدنظر پرداخت. برخی اوقات اصلی‌ترین نقطه‌ضعف برنامه­ ها­ کمی استقبال از جانب دانشجویان به نظر می ­رسد. البته این بدین معنی نیست که این گفتمان را قبول ندارند بلکه هر فردی در سطح خودش قبول دارد و وظیفه­ی ما زنده نگه‌داشتن آن و ارتقای آن است. پس باید از قالب­ های متنوع با نگاه جذب حداکثری استفاده کرد.

در ادامه به ارائه ­ی تجارب مختلف بخش اجرایی کار در قالب های تبلیغات، زمان-مکان و فضاسازی، ریزبرنامه، و هماهنگی ها می پردازیم.

نکات اجرایی و تشکیلاتی / تبلیغات
16ارجاع
0دیدگاه
هدف از تبلیغات، اطلاع‌رسانی مخاطبین و جذب آنان به برنامه است. ارسال پیامک، نصب پوستر و بنر، تبلیغ چهره به چهره و... در تبلیغات رایج است. طراحی جذاب پوستر و بنر، به‌کارگیری جملات زیبا در آن، انتخاب مکان و زمان مناسب برای نصب از نکات مهمی است که باید به آن دقت داشت. تبلیغات باید به حدی جذاب و گسترده باشد تا بازده برنامه بالا رفته و گستره­ ی بیشتری از دانشجویان از برنامه استفاده کنند و درعین‌حال  به جد دوری از اسراف و اصلاح الگوی مصرف مدنظر قرار گیرد. سعی بر این باشد بنر و یا دیگر وسایل تبلیغاتی طوری طراحی شود و بعد برنامه جمع‌آوری گردد که در صورت امکان بیش از یک‌بار مصرف شود و یا در امور دیگر بکار آید. در ادامه به نکات بیشتری در زمینه تبلیغ اشاره خواهد شد.

ü      از آنجا که دانشجویان هر چه برنامه و مدعوین آن را بهتر بشناسند ترغیب بیشتری به حضور در مراسم پیدا می­کنند. برای این کار باید هفته­ ها قبل از شروع یادواره برنامه‌ریزی داشت. به طور مثال برای شناساندن مهمانان برنامه می­ توان سوابق وی را به روش­ های مختلف به دانشجویان ارائه داد مثلاً اگر از خاطرات وی کتابی منتشرشده آن کتاب را در دانشگاه عرضه داشت و یا مسابقه کتاب برگزار کرد. و یا اگر افراد خاصی مانند خانواده ­های شهدا دعوت می ­شوند از چند هفته قبل با کارهایی از قبیل پخش کلیپ، نمایشگاه و... فضای دانشگاه را آماده کرد تا افراد نسبت به وظیفه ­ای که در مقابل این خانواده ­ها دارند آگاه ­تر شوند.

ü      بهترین نوع تبلیغ، دعوت چهره به چهره است. در این روش علاوه بر بهره‌گیری از صمیمیت، فرصت بیشتری برای شناساندن برنامه به دانشجو هست و همچنین تبادل‌نظری که به وجود می ­آید هم به بهبود برنامه کمک می‌کند و هم به جذب مخاطب. نکته اصلی در دعوت چهره به چهره، ورود از باب رفاقت و صمیمیت است. دعوت چهره به چهره در ابتدا کمی مشکل به نظر می­ رسد اما با برنامه‌ریزی به موقع و ایجاد شبکه می ­توان همه را مستقیم و غیرمستقیم دعوت نمود.

ü      برجسته کردن نقاط قوت و آشنا در طراحی پوستر و بنر به نحوی که مخاطب با اولین نگاه به آن، نکته ­ای آشنا و یا جالب توجه ببیند به جذب وی کمک می­ کند. به طور مثال اگر در برنامه مهمان سرشناسی وجود دارد می­ توان نام وی را برجسته­ تر طراحی نمود تا در اولین نگاه اسم مهمان توجه مخاطب را جلب نماید.

ü      زمان نصب پوستر و بنر طوری انتخاب شود که نه از برنامه بسیار دور بوده و گذر زمان سبب از رونق افتادن پوستر و یا بنر شود. مکانی که برای نصب آن انتخاب می­ شود به گونه ­ای باشد که بیش‌ترین معرض دید را داشته باشد و همچنین به نحوی باشد که پوستر یا بنر دیگری سبب به حاشیه رفتن تبلیغ برنامه نشود.

ü      برای دعوت از جدیدالورودها که مخاطبین ویژه هستند می­توان دعوت­نامه خاص طراحی نمود.

ü      متن خوب برای پیامک انتخاب شود مثلاً در یکی از برنامه ­ها پیامک زده شد که با حضور در برنامه شهدا از شهدا یک شاخه گل رز هدیه بگیرید. همچنین فرستادن پیامک توسط خط همراه (به جای استفاده از سامانه‌های پیامکی) تأثیر بیشتری دارد.

ü      در صورتی که مخاطبین علاوه بر دانشجویان مردم شهر یا استان می­باشند بهتر است بنرهای متعدد در سطح شهر نصب نمود و پوستر در مساجد، هیئات، امامزاده­ ها و نماز جمعه نصب و پخش نمود و یا از دانشگاه ­ها دیگر دعوت نمود تا تبلیغات برنامه در آنجا شود.

ü      بکار گرفتن بازه بیشتری از دانشجویان و اساتید و کارمندان سبب می­شود تا خود را سهیم در برنامه ببینند و تقید بیشتری به حضور در برنامه پیدا کنند.

ü      برای دعوت از اساتید می­ توان به طور اختصاصی دعوت‌نامه به دستشان رساند و یا به صورت حضوری دعوت نمود که ترجیحاً توسط دانشجویان خود، دعوت شوند.

ü      در طراحی پوستر تبلیغاتی یادواره‌ای که با رویکرد طنز دفاع مقدس انجام‌شده، استفاده از کاریکاتور می­ تواند جلب توجه عموم دانشگاهیان را برانگیزد. (لازم به ذکر است حفظ نکات اخلاقی و شرعی نادیده گرفته شود.)

ü      تبلیغات قطره‌ای (که ابتدا تبلیغات کم‌کم شروع  می‌شود و محتوای آن نامفهوم است و هرچه به برنامه نزدیک‌تر می‌شویم محتوای آن مشخص‌تر می ­شود که شاید برای بعضی از آن­ها یک ماه یا بیشتر وقت لازم باشد) می­ تواند موثر باشد.

ü      برپایی ایستگاه صلواتی قبل مراسم می­ تواند جذاب باشد و در آن تبلیغ مراسم انجام شود.

ü      استفاده حداکثری از فضای مجازی انجام شود. به طور مثال رایانامه تبلیغ برنامه به گروه ­های مختلف اینترنتی دانشجوها ارسال شود.

ü      اگر خانواده شهید در مراسم حضور می­ یابند در تبلیغات و دعوت‌نامه‌ها به طور برجسته ذکر گردد.

ü      اعلام عمومی در نمازخانه ­ها و مساجد بین دو نماز از دیگر تجربیات مفید است.

ü      برخی اوقات بهتر است پوستر و یا دعوت‌نامه‌ها بدون آرم بسیج بوده تا از برخی پیش قضاوت ­ها جلوگیری شود و گستره بیشتری در مراسم حضور یابند.

نکات اجرایی و تشکیلاتی / زمان-مکان-فضاسازی
زمان

انتخاب زمان مناسب نقش کلیدی در بهبود کیفیت برنامه و کمیت حضور افراد در آن را دارد و می تواند شرایط بهتری را برای اجرای برنامه فراهم کند. در انتخاب زمان باید مواردی از قبیل برنامه کلاسی و امتحانی و غذایی دانشجویان، ساعات و روزهای پر رفت‌وآمد دانشگاه، وجود برنامه‌های دیگر و... را مد نظر داشت. در ادامه به مواردی که می -تواند در انتخاب زمان کمک کند اشاره می شود.

ü    در کل زمان­ هایی مدنظر قرار گیرد که دانشجویان بیشتری در دانشگاه حضور دارند. حتی‌الامکان از ساعاتی که کلاس­ ها دایر می ­باشند و روزهایی که نزدیک به امتحانات است چه میان‌ترم چه پایان‌ترم پرهیز شود.

ü  زمانی برای برگزاری یادواره انتخاب گردد که تمام فضای دانشگاه را تحت‌الشعاع قرار گیرد نه اینکه برنامه ­ای در کنار برنامه ­های دیگر باشد. در این صورت برنامه بهتر برگزار می‌گردد و همه نیز می­ توانند استفاده کنند.

ü  گردهمایی­ هایی که به صورت منظم تکرار می ­شوند مانند شب ­های خاطره که خود نوعی یادواره مختصر می­ باشند و هر چند وقت تکرار می ­شوند بهتراست به صورت منظم در زمان معین باشند تا دانشجویان بتوانند برنامه خود را برای حضور در آن تنظیم کنند و هزینه اطلاع‌رسانی کاهش یابد. به طور مثال اگر قرار است در طول ماه چهار مرتبه شب خاطره داشته باشیم بهتر است هر هفته در یک روز و یک ساعت تکرار شود.

ü    یکی از زمان­ هایی که برای برگزاری یادواره مناسب است سالگرد تدفین شهدای دانشگاه و یا سالروز تولد یا شهادت شهید شاخص برنامه است. همچنین ایام شهادت بزرگواران و یا ایام ورود شهدای گمنام به شهر می ­تواند مناسب باشد. به طور مثال در ایامی که برخی از عزیزان عروج می­کنند مانند شهدای عرصه علم و یا شهدای عرصه مقاومت می­ توان برنامه مناسب داشت.

ü    از آنجا که یکی از مخاطبین ویژه برنامه ورودی ­های جدید هستند می­توان برنامه را در اوایل سال در همان ایام هفته دفاع مقدس برگزار کرد تا دانشجویان جدیدالورود با یاد شهدا دوره تحصیلی خود را آغاز کنند. همچنین این امر سبب می­ شود تا دانشجو با اولین گفتمانی که آشنا می ­شوند گفتمان امام و شهدا باشد و این پیش‌دستی می­ تواند وی را در برخورد با جریانات مختلف بیمه کند.

ü    زمان ­هایی همچون هفته دفاع مقدس، سالروز فتح خرمشهر، ایام اعتکاف، دهه محرم، ایام‌الله دهه فجر، سالروز عملیات ­ها، می ­تواند بهانه خوبی برای برگزاری برنامه باشد.

ü    اوایل ترم که بار درسی زیاد نشده و روزهایی همچون دوشنبه و سه شنبه که اکثر دانشجویان در دانشگاه حضور دارند می ­تواند مناسب باشد.

ü  نکته­ ی دیگری که در انتخاب زمان نقش دارد زمانی است که مدعوین برنامه بتوانند حضور یابند و همچنین تا حدی امکانات و بودجه برسد. پس لازم است این عوامل را در نظر گرفت و بستگی به شرایط از چند هفته تا چند ماه زودتر برای هماهنگی اقدام نمود.

ü  از آنجا که اردوی راهیان نور یکی از اصلی‌ترین اقدامات برای آشنایی دانشجویان با فضای جبهه و جنگ است می­ توان برنامه را قبل اردوی راهیان به منظور استقبال از اردو برگزار کرد. به عبارتی شروع راهیان را می­ توان با یادواره ­ای در دانشگاه انجام داد. این کار سبب می­ شود تا علاوه بر آماده سازی دانشجویان برای اردو، آشناسازی اولیه  برای دانشجویان به خصوص کسانی که آشنایی کمتری با فضای دفاع مقدس دارند ایجاد کرد تا علاقه بیشتری به شرکت در اردو پیدا کنند. البته از آنجا که اردوی راهیان نور برنامه ­ای ا­ست که نیاز به سازمان‌دهی بالایی در نیروها دارد نباید برنامه به حدی به اردو نزدیک باشد که تزاحمی برای اردو به وجود آورد و تمرکز کار ستاد اجرایی اردو را کم کند. همچنین به منظور پیوستگی برنامه مرتبط با شهدا در طول سال پس از اردوی راهیان نیز می­ توان وعده یا وعده ­هایی برای بزرگداشت شهدا در قالب یادواره برگزار کرد.

مکان
برای انتخاب مکان مناسب برای یادواره باید نیازسنجی کرد و متناسب با برنامه بهترین گزینه را انتخاب کرد. اینکه برای برنامه از فضای سرپوشیده یا فضای باز استفاده شود و یا کنار مقبره شهدا، یا در مسجد یا در خوابگاه یا در دفتر بسیج یا در سالن آمفی‌تئاتر و یا.... برگزار گردد هر کدام مزیت ­هایی دارد که بسته به شرایط مختلف و امکانات دارد. سعی شود مکانی انتخاب شود که دسترسی عموم دانشجویان راحت ­تر و مراجعه دانشجویان به آنجا بیشتر باشد. در ادامه به نکاتی که می­ تواند در انتخاب مکان کمک کند اشاره خواهد شد.

ü    یکی از مکان ­هایی که می­ تواند به بهتر شدن کیفیت کمک کند برگزاری یادواره در کنار مقبره شهداست. وجود مزار شهدا قداست خاصی به برنامه می ­دهد و برای بهتر شدن فضاسازی برنامه می­ توان از مزار شهدا بهره گرفت. همچنین می­ توان در برنامه یا قبل آن مراسم غبار روبی مزار هم برگزار کرد.

ü    دقت شود که ظرفیت سالن متناسب با جمعیت پیش‌بینی‌شده انتخاب شود تا هم فضا گرم‌تر و صمیمی­ تر شود و هم احترام مدعوین و کسانی که برنامه اجرا می­ کنند بیشتر حفظ شود. پیشنهاد می ­شود برنامه ­هایی که برآورد جمعیت خیلی کمتر از ظرفیت سالن یا مسجد می­ باشد یا مکان به جای کوچکتر انتقال یابد، یا با فضاسازی مناسب حجم خالی پر شود. بطور مثال می­ توان با پارچه مشکی در مساجد پرده زد و فضایی که برنامه اجرا می ­شود را کوچک نمود.

ü    یکی از مکان ­هایی که نیاز به فضای معنوی بالایی دارد خوابگاه است. حضور راویان و برنامه ­هایی همچون شب خاطره در خوابگاه می ­تواند برای دانشجویان روحیه‌ساز باشد. همچنین برای برنامه ­هایی که در خوابگاه برگزار می ­شود مشکل رفت‌وآمد کمتر پیش می ­آید به خصوص برای برنامه­ هایی که تا دیر وقت ادامه پیدا می ­کند.

ü    یکی دیگر از مکان­ های پیشنهادی برگزاری یادواره در مناطق اردو جهادی است که می­ تواند فضای معنوی و متناسبی به اردو دهد و در ترویج ارزش­ ها بین مردم بومی کمک کند. همچنین اگر خانواده ­ای در آنجا شهید داده باشند می­ تواند بزرگداشتی از آنان نیز شود و ارتباط عمیق ­تری بین دانشجویان و اهالی منطقه برقرار کرد.

فضاسازی
منظور از فضاسازی طراحی فضای دانشگاه و مکان برگزاری برنامه است. در این قسمت باید با استفاده از هنر، جلوه­ های بصری خوبی بنا کرد تا بر گیرایی یادواره بیافزاید. فضاسازی زیبا و پرمعنا علاوه بر افزودن بر جذابیت برنامه می­ تواند مفاهیم عمیقی را انتقال دهد. لازم به ذکر است فضاسازی زیبا لزوماً با هزینه زیاد بدست نمی­ آید، چه بسا با ابتکارات و ایده ­هایی بتوان با کمترین هزینه طرح­ های بسیار زیبا ارائه کرد که این امر نیاز به فکر و خلاقیت دارد. در ادامه به چند ایده و نکته ­ای که تجربه شده اشاره می ­شود.

ü    از آنجا که خواهران ذوق هنری و صبر و حوصله ی بیشتری دارند می­توان کار فضاسازی را به آن‌ها سپارد.

ü  استفاده از وسایلی همچون تور استتار، چراغ تزیینی، لامپ ­های سبز و قرمز، سربند، چفیه، پرچم، پارچه ­های ساتن، دست‌نوشته‌های زیبا، ادوات و البسه نظامی، گل، بنر، عکس و تمثال، کتاب، فانوس، گونی شنی، نی، پلاک، تابوت شهیدی که با استفاده از جعبه و یا قفسه‌های کتابخانه ساخته‌شده و... می ­توان فضاهای بسیار زیبایی طراحی نمود.

ü  با توجه به سفارش ویژه حضرت آقا مبنی بر بزرگداشت شهدای علمی و پیوند فضای برنامه و محیط دانشگاه با فضای جهاد علمی پیشنهاد می­شود از عکس شهدای علمی حتماً استفاده گردد. همچنین برای پیوند برنامه با نماد مقاومت می­ توان از پرچم حزب‌الله و فلسطین و عکس شهدای جهان اسلام به همراه گزیده­ های وصیت ­هایشان استفاده نمود.

ü  گاهی اوقات فضاسازی داخل دانشگاه می ­تواند حالت نمایشگاهی گرفته و یک هفته قبل همایش در دانشگاه برپا شود و در این مدت، می­ توان تبلیغات مناسبی برای جذب مخاطب به حضور در برنامه انجام داد.

ü    انتظامات و کادر برنامه می ­توانند از یک سربند استفاده نمایند تا علاوه بر شناخته شدن فضای زیبا و منظمی به سالن داده شود.

ü  دست‌نوشته‌ها می ­تواند از احادیث مرتبط، گفته­های امام و حضرت آقا راجع به شهدا، کلام شهدا به خصوص شهدای شاخص برنامه و... باشد. شهید آوینی دل نوشته ­های زیبا و پر معنایی در این زمینه‌دارند که می توان از آن­ها استفاده نمود.

ü      عکس­ ها و نوشته­ ها را می ­توان در مکان ­های مختلف دانشگاه، دیوارهای سالن و دانشکده و... نصب نمود و یا توسط بند رختی در سرسرای دانشگاه و دانشکده آویزان کرد و یا بر روی سه پایه قرارداد.

ü    اگر فضای دانشگاه امکان ساخت معبر دارد می­توان با استفاده از پل و نی و آب انداختن و خاکریز و سنگر فضایی را تعبیه کرد تا مخاطبین از معبر گذر کنند.

ü  می­ توان از ایستگاه­ های صلواتی و نمایشگاه­ های جانبی برای فضاسازی استفاده نمود.

ü      همچنین روزهای قبل برنامه در مکان ­های عمومی مانند نمازخانه و.... می ­توان پخش کلیپ داشت تا دانشجویان ذوق و شوق بیشتری برای حضور در برنامه پیدا کنند.

ü    برخی اوقات لازم است همایش با سر و صدا برگزار شود پس پر کردن فضای شور و حال در دانشگاه به این امر کمک می ­کند. همچنین دعوت از خبرنگاران ازجمله عوامل موثر در بالا بردن بعد رسانه ­ای در این راستا است. برخی از همایش­ هایی که رویکرد سیاسی دارند از جمله این موارد هستند.

ü      پخش مستقیم برنامه در خارج سالن توسط تلویزیون و ویدئو پروژکتور می ­تواند برای تبلیغ برنامه و ترغیب حضور موثر باشد.

ü    دقت شود که در عین زیبا و جذاب بودن فضا سعی شود سادگی کار حفظ شود و به تجملات پرداخته نشود.

نکات اجرایی و تشکیلاتی / ریز برنامه
13ارجاع
0دیدگاه
نکته ­ی کلی و مهمی که در انتخاب بخش ­های مختلف برنامه باید لحاظ شود این است که برنامه مهندسی شده و هدفمند باشد و چینش قسمت­ های مختلف متناسب با رویکرد باشد تا هر بخشی جای خود را پیدا کند و بخش دیگر را تحت‌الشعاع قرار ندهد. چرا که برخی اوقات ارائه قسمت غیر مرتبط و یا بخش ­های جنبی اضافی می­ تواند رویکرد برنامه را کمرنگ کند.

ü    قرائت زیبا و دل‌نشین قرآن به خصوص آیاتی که متناسب با جهاد است زینت‌بخش مجلس است. در صورت امکان بهتر است متن آیات به همراه ترجمه در قالب نمایه (اسلاید) همراه با تلاوت قاری به نمایش گذاشته شود.

ü    می­ توان قبل همایش فراخوان مقاله داد و در همایش مقاله­ های برگزیده را ارائه کرد. این کار فضای علمی- دانشگاهی را بیشتر تقویت می ­کند. این مقاله ­ها می ­تواند متناسب با رویکرد برنامه باشد تا بر عمق محتوای کار بیفزاید.

ü    پخش سرود جمهوری اسلامی که نماد ملی است بر زیبایی مجلس می­افزاید. بهتر است همراه با سرود نمایه (اسلاید) متناسب در نمایشگر پرده­ ای (ویدئو پروژکتور) به تصویر درآید.

ü    خیرمقدم گویی به مدعوین و دانشجویان توسط مسئولین دانشگاه و نهاد می ­تواند جزء برنامه ­ها باشد ولی این قسمت نباید طولانی باشد و بیشتر به منظور ارج نهی به مهمانان باشد.

ü    در کل مدعوین برنامه نقش مهمی در تبیین رویکرد و اهداف برنامه دارند. اینکه از چه کسانی دعوت شود وابسته به رویکرد، فضای دانشگاه و امکانات است. لازم است قبل از برنامه از توانایی­ های آنان آگاهی کامل کسب شود. سخنران، راوی، شاعر، مداح و... باید حتی‌الامکان در فضایی صحبت کنند و برنامه اجرا کنند که رویکرد یادواره برای دانشجویان تبیین و تشریح شود. برنامه می­ تواند دو حالت داشته باشد. حالت اول اینکه محور سخنران، راوی یا... باشد و پیشبرد برنامه و تا حدی رویکرد برنامه با وی باشد و حالت دوم اینکه رویکرد کاملاً مشخص و پیشبرد برنامه از قبل مشخص باشد و مدعو محترم در قالب این رویکرد و با پیشبرد مشخص‌شده برنامه خود را اجرا نماید. پیشنهاد می ­شود نه آنچنان برنامه به مدعو وابسته شود که برنامه لنگ وی باشد و نه آنچنان چارچوب‌بندی شده که توانایی انعطاف نداشته باشد.

ü    برخی اوقات می­ توان یادواره را در قالب هیئت برگزار کرد و برنامه مداحی داشت. به خصوص در ایام شهادت ائمه (علیهم السلام) عطر معنوی خاصی به محفل می­ دهد پیشنهاد می ­شود در مداحی از اشعار متناسب با دفاع مقدس استفاده شود. همچنین برای برنامه ­هایی که در مساجد برگزار می ­شود می­ توان فعالیت­ های ویژه­ تری مانند قرائت ادعیه داشت.

ü    بهره ­مندی از صحبت ­های یادگاران دفاع مقدس  به منظور بیان خاطرات و وقایع هشت سال دفاع مقدس جزو اصلی ­ترین برنامه ­ها است، حضور این عزیزان به منزله شاهدان عینی آن دوران فرصت بزرگی است که باید غنیمت شمرده شود. لزومی ندارد که در این قسمت از افراد بنام و مشهور استفاده نمود بلکه برخی اوقات می­ توان از بیانات بازماندگان گمنام‌تر راحت ­تر و بیشتر بهره برد. همچنین دعوت از سخنرانان توانمند متناسب با رویکرد یادواره می­ تواند در کنار راوی یا بجای راوی انجام گیرد. به طور مثال برای رویکرد تبیین مسائل فرهنگی می­ توان از روحانیون قوی بهره برد یا برای رویکرد تبیین قوای نظامی کشور می­ توان از سران نظامی کشور دعوت نمود تا ارائه ­ای از توان دفاعی کشور دهند.

ü    یکی از برنامه­ های رایج، دعوت از خانواده ­ی شهدا و تقدیر از آنان است. بهتراست گروهی مسئول استقبال و بدرقه این بزرگواران شوند. از آنجا که تقدیر از این عزیزان تقدیر از شهیدانشان است لازم است هرچه باشکوه‌تر برگزار شود. می­ توان بخشی از برنامه را به صحبت­ های آنان اختصاص داد و یا قبل مراسم کلیپی از مصاحبه با آنان تهیه کرد و در مراسم پخش کرد. برای تقدیر از این عزیزان بهتر است که در حین برگزاری مراسم دعوت شوند تا به بالای جایگاه بروند و مسئولین دانشگاه و بسیج به استقبالشان روند. همچنین بهتراست هدایایی باارزش و کم حجم برایشان تعبیه شود تا در حمل‌ونقل آن به مشکل نخورند. می ­توان قاب عکسی از آن شهید نیز تهیه‌کرده و به خانواده آنان تقدیم نمود. بهتراست در حین مراسم هم گروه مستندسازی را فرستاد تا با آنان مصاحبه مفصل کرده و مستندات مربوط به شهیدانشان را جمع‌آوری کنند. این مستندات را می­توان در فرصت­ های بعدی به خود خانواده­ ها هدیه داد.

ü    پخش کلیپ متناسب با رویکرد برنامه می ­تواند بسیار موثر و مفید باشد. برخی اوقات بیش‌ترین حرف­ ها را می­ توان در قالب یک کلیپ کوتاه به صورت هنرمندانه ارائه کرد.کلیپ­ هایی با مضامین مختلف از جمله صحبت ­های شهید شاخص برنامه، مصاحبه با بچه ­های دانشگاه، جنگی که بود جنگی که هست، غربت فرهنگی، استکبارستیزی و... که متناسب باهدف برنامه باشد. علاوه بر این در حاشیه مراسم نیز می­ توان غرفه ­ای مخصوص پخش کلیپ متناسب با برنامه برپا کرد. بهتر است امکان انتقال فایل کلیپ­ ها برای مخاطبین فراهم شود.

ü  یکی دیگر از برنامه ­هایی که می ­تواند از هنر برای انتقال مفاهیم دفاع مقدس بهره گیرد استفاده از شعر و شاعران ارزشی در این زمینه است. معمولاً شاعران برای انتقال شعر خود توانایی بیشتری دارند اما در صورت عدم دسترسی به آنان می­ توان اشعار توسط مجری قوی و یا کسی که صدای قرایی داد خوانده شود. همچنین می­ توان از خواننده­های انقلابی دعوت نمود تا اشعاری با این مضامین اجرا کنند.

ü    برنامه پرده­ خوانی و یا تئاتر نیز کمک می ­کند تا هم هنرمندان ورود به عرصه دفاع مقدس کنند و هم مضامین بالای آن دوران از این طریق به مخاطب انتقال یابد. جذابیت­ هایی که در این زمینه­ ها هست کمک به جذب بیشتر و گسترش قشر مخاطب می ­کند.

ü  می ­توان با انتشارات مختلف هماهنگ کرد تا اگر کتاب در زمینه دفاع مقدس در دست چاپ دارند برنامه رونمایی آن را در همایش انجام دهند و تقدیری از نویسندگان آن کتاب نیز انجام شود. این کار به ترویج کتاب کمک می­ کند. البته اگر  توان بر تألیف کتاب باشد چه بهتر که تا همایش کتابی با موضوع دفاع مقدس تدوین شود. همچنین می­ توان برنامه رونمایی ­های دیگر مانند رونمایی از مجموعه­ های عکس و... داشت.

ü    در بخشی از برنامه می ­توان وصیت­نامه شهدا را قرائت کرد. برای این کار می­ توان ایده­ های هنری هم زد. اینکه همزمان با قرائت جملات به نمایش گذاشته شود و یا عکس ­های مربوطه به نمایش گذاشته شود و یا آهنگ­ هایی با فضای جبه ه­ای پخش شود.

ü    در صورت امکان می­ توان به دانشجویان هدایای فرهنگی مانند کتاب و عکس شهید داد. پیشنهاد می­ شود از انتشار نشریه متناسب با رویکرد غفلت نشود. کارهای نمادین، بیانیه دادن و مسایلی از این قبیل بسته به شرایط می­ تواند مثمر ثمر باشد. همچنین بهتر است هدایایی ویژه برای مهمانان ویژه‌برنامه و برای اساتید در نظر گرفت. بهتر است هدایا از جنس شهادت و دفاع مقدس باشند و به دور از اسراف و خرج­ های گزاف تهیه شوند.

ü  حضور مهمانان ویژه فارغ از اجرای برنامه می ­تواند مفید باشد. به طور مثال صرف حضور روحانی، مسئولین نهاد و دانشگاه، سران استان و یا نیروهای نظامی و یا مهمانان خارجی مرتبط با رویکرد برنامه می ­تواند مفید واقع شود.

ü  در برنامه ­های طولانی­ تر (بیش از یک ساعت و نیم) در صورت امکان خوب است پذیرایی متناسبی انجام شود تا هم تنفسی صورت گرفته باشد و هم خستگی ناشی از طولانی بودن مراسم برطرف شود.

ü    در کنار مراسم می ­توان جلسات گپ و گفتگویی به خصوص با دانشجویان جدیدالورود داشت تا در فضای صمیمانه ­تر و غیررسمی‌تری راجع به آرمان‌های شهدا صحبت شود.

ü    غرفه ­ها و نمایشگاه ­های جنبی مانند عکس، کتاب، فیلم، ایستگاه صلواتی و.... در کنار برنامه می­ توان برقرار کرد. این امور علاوه بر اینکه خود می ­تواند وسیله ­ای برای تبیین رویکرد و انتقال مفاهیم باشد، می­تواند فضاسازی مناسبی در جوار برنامه ایجاد کند تا دانشجویان را به شرکت در برنامه ترغیب کند.

نکات اجرایی و تشکیلاتی / هماهنگی ها
7ارجاع
0دیدگاه
قسمت­ های مختلف یک برنامه نیاز دارد تا به موقع هماهنگ شود. این هماهنگی باید دقیق و جدی پیگیری شود تا روز برنامه مشکل پیش نیاید.
ü    ارتباط گیری با مدعوین و سازمان ­های مختلف از اولین شماره یا آدرسی که به دست می­ آید می­ تواند انجام شود ولی نیاز به زمان و پیگیری دارد.
ü      برای برخی هماهنگی ­ها علاوه بر بسیج می­ توان از نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، مسئولین دانشگاه، مسئولین نواحی و سازمان بسیج دانشجویی و دیگر تشکل‌ها پیگیری نمود. برای برخی هماهنگی­ ها لازم است نامه‌نگاری انجام شود که این خود فرایندی زمان‌بر و نیاز به پیگیری بیشتر دارد.
ü    سعی بر این باشد برنامه لنگ یک مدعو خاص نباشد، حتماً گزینه ­های مختلفی هستند که توانایی ارائه و تبیین اهداف یادواره را دارند.
ü  برای دعوت از خانواده شهدا، اساتید، مهمانان ویژه علاوه بر دعوت حضوری و تلفنی، می ­توان مکتوب و در قالب نامه به صورت رسمی دعوت نمود.
ü    در بحث تدارکات و تأمین مالی علاوه بر کمک ­های خود دانشگاه، نهاد، ستاد شاهد دانشگاه­، سازمان بسیج و نواحی می­ توان با سپاه استان، شهرداری، بنیاد شهید و ایثارگران، ارتش و... رایزنی نمود. نکته قابل‌توجه این است که لزومی ندارد لزوماً کمک مالی گرفت و سپس خرید انجام داد. گاهی اوقات خود اجناس مورد نیاز را راحت­ ترمی ­توان از این سازمان‌ها تأمین و یا قرض گرفت.
انتهای سند را با جمله‌ای از بیانات امام خامنه‌ای به پایان می‌بریم که در 27 اردیبهشت سال 1386 در دیدار با خانواده‌های شهدا و جانبازان فرمودند:
من تشکر می‌کنم از کسانی که یادواره‏ های شهدا، کنگره ‏های بزرگداشت شهدا را با محتواها و مضمون‌های قوی و عالی در سراسر کشور برگزار کردند و همچنین از آن کسانی که یاد و خاطره‏ ی شهیدان را در کتاب‌ها تدوین و پخش کردند. بنده خودم از این کتاب‌ها هر چه دستم برسد می‌خوانم و بهره ‏مند می‌شوم؛ حقیقتاً بهره‏ مند می‌شوم. انسان لذت می ‏برد؛ از لحاظ روحی ابتهاج پیدا می‌کند وقتی این شرح‌حال‌ها را می‌خواند. نگذارید این خط متوقف بشود.


RE: چگونه یادواره شهدا برگزار کنیم؟ - ADMIN - ۱۳۹۸-۸-۹

مقدمه


وجود مزار شهدا نعمت بسیار بزرگی است که باید قدر آن را به خوبی دانست. وجود قبور کسانی که برای حفظ اسلام جان خود را داده اند می­ تواند تذکری برای همگان باشد. برگزاری برنامه ها و فعالیت های متنوع در این مکان های مقدس به شکل گیری ارتباطی صمیمی و معنوی بین دانشجویان و شهدا منجر شده و سبب زنده شدن یاد و خاطره آنان می شود. آنچه در این مقوله بدان پرداخته می شود نگاهی گذرا به برنامه هایی است که می توان در جوار مزار شهدا داشت که برخی در جوار مزار شهدای گمنام مدفون در دانشگاه و برخی مربوط به مزار شهدای مدفون در خارج از دانشگاه است.  بطور کلی در بسیاری از مراسم ها می توان بنای برنامه را بر محور مزار این عزیزان گذاشت تا این اماکن متبرکه قرارگاه و محل پاتوقی برای دانشجویان در دانشگاه و یا خارج آن باشد.

برنامه های جاری در جوار مزار شهدای مدفون در دانشگاه
·      فضاسازی و تزیین مزار شهدا به مناسبت ­های مختلف: فضاسازی مزار شهدا می­ تواند با پیشنهادهای زیر انجام شود:

طرح بنر لایه باز یادواره شهدا
بنر لایه باز یادواره شهدا


o        نصب زیارت نامه شهدا، زیارت نامه حضرت زهرا(س)، زیارت عاشورا و...

o        استفاده از گل، فانوس، پوستر، سربند،پلاک، ادوات نظامی و...

o        زدن غرفه در جوار مزار و برپایی نمایشگاه عکس، کتاب، فیلم و...

o        زدن سایه ­بان و پهن کردن فرش

o        به راه انداختن ایستگاه پذیرایی مانند چایی، شربت و...

o        نصب عکس شهدای دانشگاه به همراه مشخصات و وصیت نامه در قالب طراحی مزار و یا در قالب پوستر.

·      برگزاری محفل: می ­توان مراسم هایی همچون شبی با شهدا، محفل انس با شهدا، یادواره، جلسات هیئت، جلسات هفتگی، مراسم­ های ولادت یا شهادت، جلسات گپ و گفتگو، جلسات روایتگری و... در جوار مزار شهدا برگزار نمود. برای آشنایی با ایده های مختلف در این زمینه پیشنهاد می شود به سند همایش ها و یادواره های شهدا رجوع شود.

·      مراسم غبارروبی: از جمله فعالیت هایی که می توان در راستای تکریم شهدا و زنده کردن دل ها به یادشان نام برد برگزاری مراسم غبارروبی است. بهتر است این کار با برنامه ­هایی همچون مداحی، روایتگری و... همراه باشد. همچنین می ­توان از مسئولین دانشگاه، نهاد، تشکل ها دعوت نمود تا به عنوان نماینده دانشجویان این مراسم را انجام دهند. استفاده از گلاب و گل به زیبایی بیشتر کمک می­ کند. این مراسم می­ تواند در ایام مختلف سال همچون آغاز سال تحصیلی، آغاز اردوها و... انجام شود.

·      عقد دانشجویی: برگزاری مراسم عقد در کنار مزار شهدا یکی از زیباترین مراسم­ های پر نشاطی است که علاوه بر قداست دادن به وصلت ها به ترویج این سنت حسنه کمک می­ کند. تجربه نشان داده این مراسم­ ها در عین اینکه به سادگی ازدواج کمک می­ کند همراه با خاطرات جذاب و شیرینی است که به نوبه­ ی خود کم نظیر و به یادماندنی است.

·      ختم قرآن و قرائت ادعیه: برگزاری جلسه­ ی تلاوت قرآن کریم و یا تقسیم جزء و حزب­ های قرآن بین داوطلبین به منظور ختم قرآن چه حضوری و چه غیرحضوری که هدیه ­ای به شهدای گمنام دانشگاه باشد علاوه بر آنکه یاد شهدا را در دل ها تقویت می کند سبب انس بیشتر دانشجویان با کلام الهی می شود. قرائت دعای عهد، زیارت عاشورا و ... نیز به همین منوال به بالا بردن نشاط معنوی دانشجویان کمک می ­کند. نکته  ی لازم به ذکر اینکه سعی شود این برنامه ها به طور ساده و پیوسته برگزار شود.

·      اردوی راهیان نور: قبل اردو جنوب می­ توان همسفران را گرد مزار شهدا جمع کرد و در کنار شهدای گمنام دانشگاه برنامه ­هایی همچون مداحی، روایتگری، میثاق با شهدا و... برایشان برگزار کرد همچنین پس از اردو نیز می­ توان همسفران را به تجدید عهدی با شهدای دانشگاه دعوت نمود.

·      دیدار کلاسی: در مناسبت ­های مختلف همچون هفته دفاع مقدس می­ توان از اساتید دعوت نمود تا همراه با دانشجویان کلاس خود به مدت کوتاهی در مزار شهدا حضور یابند تا عرض ادبی به محضر شهدا انجام شود.

·      برگزاری جلسات: می ­توان جلسات داخلی اعضای تشکل بسیج و یا اعضای ستاد برنامه­ های مختلف مانند راهیان نور را در جوار مزار شهدا برگزار کرد تا از برکت وجود مزار شهیدان بیشتر بهره برد.

برنامه های جاری در جوار مزار شهدای مدفون در دانشگاه / نکات کلیدی
2ارجاع
0دیدگاه
ü      حضور افرادی مانند خانواده­ های شهدا در این مراسم­ ها بر زیبایی برنامه می ­افزاید.

ü      در این برنامه ­ها می ­توان از مسئولین دانشگاه، نهاد، دیگر تشکل­ ها، سپاه استان، ناحیه، شهرداری و دیگر سازمان­ ها در قسمت­ های مختلف تعامل و همکاری گرفت.

ü      سادگی مراسم می­ تواند به پیوستگی و استقبال بیشتر برنامه کمک کند.

ü      ذکر نکته قرآنی که شهدا را مرده مپندارید بلکه آنان زنده­ اند در جای جای برنامه می ­تواند به قوی ­تر شدن رابطه­ ی مخاطبین و شهدا کمک کند. اینکه فهمیده شود که می­ توان با شهدا رفاقت و دوستی برقرار کرد می­ تواند دانشجو را به این سمت سوق دهد که وی فارغ از هر برنامه ­ای، خود ارتباطی پایدار با شهدا برقرار کند.

ü      در کل مزار شهدا می ­تواند یکی از قطب ­های قوی فرهنگی در دانشگاه شود.

برنامه های جاری در جوار مزار شهدای مدفون در خارج از دانشگاه
در جوار شهدای مدفون در خارج از دانشگاه می­ توان برنامه ­هایی مشابه برنامه های  بالا داشت با این تفاوت که این برنامه ­ها جلوه ­ی مردمی بیشتری دارد و می­ تواند با حضور آحاد مردم همراه باشد. در عموم برنامه­ هایی که برگزار می ­شود می­ توان از روایتگری دفاع مقدس به خصوص روایتگری شهدای مدفون در آن مکان بهره برد که برای آشنایی بیشتر می ­توانید به سند همایش ها و یادواره های شهدا رجوع کنید. در ادامه به برخی از برنامه­ هایی که می توان برگزار کرد اشاره می­ شود.

·      زیارت دسته جمعی مزار شهدا و قرائت قرآن و ادعیه و برگزاری هیئت: می توان در برنامه هایی که در جوار مزار شهدای شهر برگزار می شود حضور جمعی داشت و یا اینکه با هماهنگی های مربوطه برنامه هایی مانند زیارت عاشورا، قرائت دعای ندبه و... را در گلزار شهدای شهر برگزار کرد و از عموم مردم دعوت به حضور در مراسم کرد.

·      مراسم غبارروبی: غبارروبی از برنامه­ های متداولی است که در ایام خاص مانند هفته دفاع مقدس به منظور تکریم مقام شهدا می توان برگزار کرد. این کار می­ تواند به همراه مناجات خوانی، روایتگری و... باشد.

·      برگزاری جلسه گپ و گفتگو در کنار مزار شهدا: برگزاری گعده­ های مختلف دوستانه و برخی اوقات دعوت از رزمندگان برای حضور در این گپ ها می تواند به شناخت بیشتر فضای دفاع مقدس برای دانشجویان کمک کند.

·      رفتن شبانه به گلزار شهدا: خلوت­ با شهدا و مناجات شبانه دیگر برنامه ای ست که تجربه شده است. این برنامه تمهیدات خاص خود را دارد و بیشتر مربوط به اعضای داخلی بسیج است.

برنامه های جاری در جوار مزار شهدای مدفون در خارج از دانشگاه / نکات کلیدی
0ارجاع
0دیدگاه
ü      حضور خانواده­ های شهدا، شعرا و هنرمندان دفاع مقدس و... در این مراسم­ ها می­ تواند بر زیبایی بیشتر این مراسم­ ها بیافزاید.

ü      ایام و مناسبت­ های مختلف همچون ولادت ­ها و شهادت ­ها، هفته دفاع مقدس، سالروز آزادسازی خرمشهر، سالروز عملیات­ ها، شروع یا اختتامیه­ ی اردوی راهیان نور، شروع یا اتمام اعتکاف، شروع سال تحصیلی و... مغفول نماند.

ü      کارهای جانبی مانند پخش نشریه، پذیرایی و... بر بالا بردن فضای معنویت و صمیمیت می ­افزاید.

ü      حضور افراد برجسته مانند اساتید و مسئولان در مراسم هایی همچون غبارروبی مزار شهدا می تواند به تعظیم مقام شهدا و تعمیق بیشتر تفکر شهدا در آن مسئول بیانجامد. البته باید دقت داشت تا فضا خیلی تشریفاتی و به دور از بدنه دانشجو نشود.


RE: چگونه یادواره شهدا برگزار کنیم؟ - ADMIN - ۱۳۹۸-۸-۹

یادواره شهدا در دانشگاه چگونه برگزار می‌شود؟
دیدار با خانواده شهدا و ایثارگران
برنامه­­ دیدار با خانواده شهدا یکی از زیباترین و مؤثرترین فعالیت ها در حوزه دفاع مقدس است. این دید و بازیدیها از دوطرف سودمند و مفید است چه برای دانشجویان که از نزدیک با زندگی خانواده شهدا آشنا شده و به تقویت بنیه معنوی و فکری آنان کمک می شود و چه برای خانواده ها که سبب دلگرمی آن بزرگواران می­شود. علاوه بر خانواده های شهدا می­توان با جانبازان نیز چه در دانشگاه و چه در منازلشان و چه در آسایشگاه و بیمارستان دیدار کرد و از نزدیک با آنان و خاطراتشان آشنا شد. درادامه به برخی از نکات در این باره اشاره خواهد شد.
چه برنامه هایی در دیدارها داشته باشیم؟
اینکه چه برنامه هایی برای دیدار داشته باشیم اهمیت فوق العاده ای دارد که تاثیر بسزایی در ذهن مخاطب و حتی در ذهن خانواده شهدا خواهد داشت. پس سعی شود از قبل روی آن فکر شود تا پختگی لازم را پیدا کنند. البته باید همیشه این نکته را به ذهن داشت که خداوند به ما توفیق وسیله بودن را داده و ما باید تمام سعی مان را بکنیم ولی تمامی قلوب و امور بدست وی است. پس اگر نیت را خالصانه تر کنیم خدا راهش را باز می کند.... «وَالَّذینَ جاهَدوا فینا لَنَهدیَنَّهُم سُبُلَنا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ المُحسنینَ  و آنها که در راه ما (با خلوص نیّت) جهاد کنند، قطعاً به راه‌های خود، هدایتشان خواهیم کرد؛ و خداوند با نیکوکاران است. سوره عنکبوت آیه 69»

طرح گرافیکی یادواره شهدا لایه باز
بنر یادواره شهدا


چه برنامه هایی در دیدارها داشته باشیم؟ / پیشنهادها


-        پیشنهاد می شود در ابتدای مجلس تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید به منظور هدیه به شهید بزرگوار داشت. حال این آیات را می توان تفألی انتخاب کرد و یا سیری از آیات را دنبال کرد و یا آیات مرتبط با جهاد و شهادت را انتخاب کرد برخی از این آیات عبارتند از: سوره مبارکه توبه آیات 111 و 19-22، سوره مبارکه آل عمران آیات 138-142 و 169-174، سوره مبارکه احزاب آیات 22-24 و سوره مبارکه بقره آیات 154-157، سوره مبارکه نسا آیات 66-70 و موارد بسیاری دیگر که با کمی جستجو کردن می یابید.

-        آنچه بیشتر در این جلسات پی گرفته می شود گپ و گقتگویی با خانواده های شهدا یا جانبازان، خبر گرفتن از حال و احوال آنان و بیان خاطراتشان است. حتما از قبل یکسری سوالات پخته شده طراحی شود تا از حضور در جوار این عزیزان کمال استفاده برده شود و بحث به نقاط مفید کشیده شود. باید دقت در طرح سوال داشت تا کمال احترام به این عزیزان حفظ شود. دیدن آلبوم عکس، فیلم، دست خط، وصیت نامه و دیگر وسایلی که مربوط به شهید بزرگواشان باشد نیز از جذابیت های بالایی برخوردار است. از جمله سوالاتی که می توان مطرح کرد پرس و جو درباره سبک زندگی شهید، خلقیات، روابط با دیگران به خصوص خانواده، خاطرات برجسته، فعالیت ها، مناجات و عبادات، ولایت پذیری، درس و دانشگاه، حجب و حیا و... است. برای طرح سوال خوب، لازم است از قبل با زندگی شهید آشنا باشید در غیر این صورت سعی کنید با سوالات کلی بحث را پیش برید. در صورت امکان خوب است به افراد فرصت داده شود تا سوالاتی که در ذهن خود دارند را بپرسند.

-        در صورت امکان و فرصت می توان با خانواده ها هماهنگ کرد و از یک سخنران یا مداح یا قاری دعوت نمود تا قبل یا پس از گپ و گفتگو مجلس را مزین به تلاوت قرآن، ذکر اهل بیت و ... کند.

-        یکی از برنامه هایی که می توان در دیدارها داشت پخش کلیپ بخصوص کلیپهایی مرتبط با شهید همان خانه می باشد. همچنین کلیپ های زیبا از فضای دفاع مقدس و یا کلیپ هایی از دیدار حضرت آقا با خانواده معظم شهدا و جانبازان بر زیبایی مجلس می افزاید. برای این کار لازم است از قبل تجهیزاتی برای این کار تعبیه شود. همچنین می توان از خانواده شهید اجازه گرفت تا دست نوشته ها، نامه ها و وصیت نامه شهید را نیز قرائت کرد.

-        قبل برنامه می توانید از خانواده جویا شوید تا اگر امکان دارد همرزمان و دوستان و نزدیکان شهید و یا همرزمان دیگر جانباز میزبان  دعوت شوند تا در برنامه حضور داشته باشند و از خاطرات آن ها نیز بهره برد.

-        یکی از نکات مهم این است که وسایلی همچون دوربین فیلم برداری، عکاسی، لپتاپ، اسکنر و... همراه برده شود و تا حد امکان این جلسات و محتویات آن مستند شود تا خاطرات خام و عکس و فیلم این عزیزان برای نسل های بعد بماند.

-        قبل از هر دیدار می توان آمادگی برای دانشجویان ایجاد کرد و این آمادگی به ارتقاء کیفیت جلسه می افزاید. بطور مثال زندگینامه و وصیتنامه شهید را در اختیار اعضایی که برای شرکت در برنامه ثبت نام کرده اند قرار داد. بعد از هر دیدار نیز می توان محتوای دیدار و تاثیرگذاری دیدار بر تیم دیدار کننده بررسی شود.

-        گرفتن گل و شیرینی برای مادر شهید از طرف فرزند وی بر زیبایی برنامه می افزاید. همچنین خوب فکر شود و هدایایی برای خانواده شهید تهیه شود که بیشتر برایشان کارایی داشته باشد.

-        دعوت همه قشری به این برنامه از امور خوبی است که تجربه شده. درکل لازم نیست افراد شرکت کننده کسانی باشند که با فضای دفاع مقدس آشنایی خوبی دارند بلکه می توان با سعه صدر افرادی که کمتر با وادی شهادت ناآشنا هستند را برای برنامه های عمومی دعوت خاص نمود. دعوت نمود. البته باید کار را مدیریت کرد.

-        بطور کل بهتر است ارتباط با خانواده ­ها مستمر باشد. برای تداوم ارتباط با این عزیزان بهتر است در طول سال ارتباط تلفنی حفظ شود و در مراسم های مختلف دانشگاه، جلسات بسیج و... از حضورشان بهره برد. در ایام مختلف مانند ولادت ائمه، روز مادر، روز پدر، عید غدیر، نوروز و یا دیگر اعیاد کارت پستال و یا دیگر بسته های فرهنگی برای خانواده ها ارسال کرد. در بسته های فرهنگی می توان فیلم ها و عکس ها و مستنداتی که بعضا مربوط به شهید آن خانواده می باشد ارسال کرد. همچنین می توان واحدی در بسیج خواهران تشکیل داد تا پیگیر احوال مادران شهدا باشند. در ادامه می توان شماره ارتباطی نیز به خانواده ها داد و از آنان خواست تا هر کاری که پیش آمد اطلاع دهند تا در حد امکان بتوان کمک حالشان بود.

-        در حین دیدار یک نفر می تواند مسئول باشد تا بطور نامحسوس وضعیت جسمانی و معیشتی خانواده شهید را بررسی کند و مشکلاتشان را یادداشت کند تا در اولین فرصت پیگیری های لازم جهت رفع آن مشکلات صورت گیرد. همچنین مسائلی از قبیل تغییر آدرس، شماره تماس و... ثبت شود تا پرونده های شهدا در دانشگاه به روز شود و نسل های آتی نیز بتوانند چنین مراسم هایی داشته باشند.

-        وجود بزرگترهایی همچون روحانیون دانشگاه، سرداران، اساتید، مسئولین دانشگاه ونهاد، قدیمی ترهای دانشگاه و بسیج و... علاوه برآنکه به آنان کمک می کند تا وظایف خویش را یادآور شوند بر وزن برنامه نیز می افزاید و به مفیدتر شدن گپ و گفت کمک کند. حتی برخی اوقات وجود آنان لازم است!

-        در دیدار با جانبازان عزیز آسایشگاه اعصاب و روان جانبازان ذکر چند نکته الزامی است. اول اینکه به یاد داشته باشیم این بزرگوارن که جراحات آن ها سبب اخلال  در سیستم عصبی آنها شده جزو مظلومترین اقشار جانبازان سرافراز هستند و دیدار با آنها سب روحیه گرفتنشان می شود اما آنان نمی توانند پذیرای برخی از توقعات دفاع مقدسی! ما باشند. دوم اینکه قبل دیدار حتما دانشجویان را توجیه به شرایط آنان کنید. سوم استفاده از حضور یک شخص بزرگتر است که با جانبازان مظلوم این فضا آشنایی قبلی دارد لازم است تا بتوانند ارتباط بین میزبانان و میهمانان را برقرار کنند. معمولا روحانیون بزگوار می توانند نقش بسزایی داشته باشند. چهارم اینکه پیشنهاد می شود خواهران در این دیدارها حضور کمتری داشته باشند. پنجم اینکه سعی کنید هدیه مناسبی برای این بزرگواران در نظر داشته باشید. برای گرفتن هدایا برای این عزیزان حتما از قبل با مسئولین مربوطه مشورت شود. یکی از هدایایی که می تواند تا حدی شوق قلبی را به مخاطب برساند گل است. از این هدیه غافل نشوید!

-        پیشنهاد جدی می شود بازتاب این دیدارها در دانشگاه بصورت هنرمندانه در قالب های مختلف مانند پخش کلیپ، نمایش عکس و برد و نشریه و...  انجام گیرد. این کار کمک می کند تا دیگر دانشجویان از زیبایی های برنامه مطلع شوند و رغبت بیشتری به حضور در مراسم پیدا کنند.

-        در مسیر رفت و آمد سعی شود برنامه های بانشاط و مفرحی برگزار کنید تا بر جذابیت برنامه و تعمیق اثر کار فرهنگی افزوده شود.

-        اگر کلاسی مرتبط با عرصه دفاع مقدس دارید با استاد مربوطه صحبت کنید که در صورت امکان جلسه ای از کلاس را در حضور خانواده شهدا و یا جانبازان به عنوان الگوهای عملی برگزار نمایند.

نکات اجرایی، هماهنگی های لازم
-        اولین اقدام جمع آوری اطلاعات مربوط به خانواده شهدا و جانبازان و راه های ارتباطی با آنان است. برای بدست آوردن این اطلاعات می توان از طرق مختلف اقدام نمود. بطور مثال پیگیری از طریق سپاه استان، بنیاد شهید، پایگاه بسیج محل و اهالی مساجد اطراف دانشگاه و خوابگاه،پرسش از اساتید و دانشجویان قدیمی تر و... می توان مشخصات بسیاری از خانواده های شاهد ساکن در محله و شهر را پیدا نمود. نمونه هایی از این اقدامات در سند «حلقه ها، مستندسازی ها و برنامه های مطبوعاتی» گرد امده است.
-        قدم بعدی که قبل برگزاری برنامه لازم است آشنایی اولیه و نزدیک از وضعیت معیشتی و فرهنگی آن بزرگواران است. دقت شود که این مرحله باید بسیار آبرومندانه انجام شود. اکثر خانواده ها پا به سن گذاشتند و احتمالا پذیرایی مهمان برایشان سخت باشد. از قبل وضعیت سنی و معیشتی خانواده ها بررسی شود و براورد کرد که حضور چه تعداد دانشجو و چه میزان برنامه ای برای خانوداه ها مزاحمت ایجاد نمی کند. همچنین لازم است برنامه های دیدار بسیار ساده برگزار شود و به خانواده ها تاکید شود که پذیرایی در حد چای و شربت بیشتر انجام نشود . بخشی از پذیرایی مانند شیرینی توسط خود دانشگاه تهیه شود. همچنین ممکن است برخی از خانواده ها از لحاظ فرهنگی محدودیت هایی برای حضور عموم دانشجویان نداشته باشند که باید لحاظ شود.
-        از وجود خانواده شهدای دانشجوی دانشگاه، خانواده شهدایی که ساکن در نزدیکی دانشگاه و خوابگاه هستند ، خانواده شهدای گمنام و خانواده شهدای علمی غفلت نشود. همچنین در اردوها و سفرهای دانشجویی مانند اردو جهادی نیز می توان این عمل پسندیده را با خانواده شهدای ساکن در آن منطقه داشت.
-        از نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، بسیج دانشجویی مسئولین دانشگاه و همچنین سازمان های زیر می توان جهت تسهیل امور و برخی هماهنگی ها کمک گرفت.
·        کانون حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس
·        بنیاد شهید و امور ایثارگران
·        سپاه استان
·        ناحیه بسیج دانشجویی
·        بسیج مساجد و محلات
·        شهرداری و فرهنگسراها
·        تولیت گلزار شهدا
-        برای اینکه برخی از خانواده ها در مضیقه قرار نگیرند می توان آنان را به دانشگاه دعوت نمود و یا در بیرون خانه در محیطی مانند مزار شهدا، پارک و... جلسه گپ و گفتگو داشت.
-        حضور افرادی که مسئولیت در بسیج دارند در کنار دانشجویان جدیدالورود در این برنامه ها کمک می کند هم صمیمت افراد بالا رود و هم آنان به حضور بیشتر در بسیج ترغیب شوند.
-        در صورت امکان و بسته به شرایط دانشجویان بهتر است این برنامه هر هفته یا هر دوهفته و یا هر ماه بصورت منظم برگزار شود تا بصورت سنتی حسنه در دانشگاه جا بیفتد که مثلا هر هفته فلان روز فلان ساعت اوتوبوس برای رفتن به منزل شهدا در فلان مکان آماده است تا دانشجوها بتوانند برنامه خود را متناسب با آن تنظیم کنند.
-        در کنار هدایایی که برای خانواده ها در نظر گرفته می شود می توان از ایده های زیر هم استفاده کرد:
هدیه سفر به مشهد، عکس شهید با طراحی مناسب روی تخته،کاشی، فرش چاپ شود، شاخه گل،چادر، ظروف، وسایل پزشکی مانند فشار سنج، صنایع دستی، سنگ حرم، مهر و تبرکی کربلا، خاک شلمچه، یادبود و...
-        ایام خاص مانند روز مادر و روز پدر را از دست ندید! گاهی اوقات سرزدن مختصر به خانواده ها در این ایام تاثیر دوچندان دارد.

-        تبلیغات خوب و هنرمندانه برای ترغیب دانشجویان به حضور در چنین مراسمی لازم است و می توان از فرصت یادواره، راهیان نور، نمایشگاه، ایستگاه صلواتی و... استفاده کرد. همچنین طراحی عکس های جذاب و جملات نغز در پوستر ها بسیار مهم است. برای آشنا شدن با ایده های بیشتر تبلیغی می توانید به کالک عملیاتی یادواره رجوع کنید.
ملاحظات لازم در دیدار با خانواده های معظم شهدا:
ملاحظات دیدار با خانواده شهدای مدافع حرم:
1- زمان دیدار و برنامه به خواست و شرایط خانواده تنظیم شود.

2- در دیدار منزل شهید، اقلام پذیرایی مثل میوه و شیرینی با خود به همراه برده شود.

3-  هیچ کدام از وسایل و آثار شهید از خانواده گرفته و برده نشود.

4-  هیچ گونه وعده ی خارج از اختیارات و تواناییها به خانواده شهید داده نشود.

5- دیدار با همسران شهید صرفا توسط خواهران صورت گیرد

6- مراعات حال و شرایط خانواده در دیدار ها و دعوت ها در نظر گرفته شود.

7- انتقال خانواده از منزل تا محل مراسم و بالعکس با در نظر گرفتن همه ی ملاحظات خانواده، توسط دعوت کنندگان انجام شود.

8- اهدای هدایای ماندگار و قابل استفاده و ارزشمند به خانواده شهید پیش بینی شود.

9- از تحت فشار قراردادن عاطفی خانواده برای بیان خاطرات سخت، جلوگیری شود.

10- شماره تلفن خانواده ها در دسترس عموم قرار نگیرد.

11- برای بهره گیری از خاطرات خانواده شهید، در پرسیدن سوالها دقت شود و توجیه و هماهنگی بین نفرات برای پرسیدن سوالها در نظر گرفته شود.

12- از کنکاش و کنجکاوی در مسائل خانوادگی و خصوصی خانواده ها بشدت پرهیز شود.

13- فرزندان خردسال شهدا به بهترین نحو ممکن تکریم شوند و به فراخور سن و احوال انها هدایایی برایشان تهیه شود.

14- در برنامه هایی که از خانواده ها دعوت می شود، ملاحظات پذیرایی و محل مناسب نشستن ایشان در مراسم در نظر گرفته شود.

15- از معطل نگه داشتن خانواده ها در دیدارها و مراسم ها بشدت پرهیز شود.

16- در برنامه هایی که از چند خانواده شهید دعوت می گردد، دقت شود که عکس یا اسم شهید هیچ کدام از خانواده ها از قلم و بیان نیفتد.

17- خانواده ها به بهترین نحو ممکن در مراسم ها تجلیل شوند.

18- نفر مرتبط با خانواده ها ترجیحا ثابت باشد و از وصل شدن افراد مختلف به ایشان پرهیز گردد.

19- مسائل و مشکلات احتمالی خانواده ها بدون دادن وعده، از مراجع مربوطه پیگیری شود.

20- در دیدار با خانواده های شهدای غیر ایرانی، ملاحظات اجتماعی ایشان در نظر گرفته شود و توجه بیشتری به پیگیری مسائل فرهنگی و اجتماعی شان گردد.


RE: چگونه یادواره شهدا برگزار کنیم؟ - ADMIN - ۱۴۰۰-۶-۸

برای اینکه انشالله خداوند نصیب شما بکند بتوانید یادواره ای درخور شان شهدای والامقام برگزار نمایید ذکراین نکات ضروری بنظر می رسد.
1-اول از همه باید کار، مثل ویژگی خود شهدا خالصانه و بدور از هرگونه شائبه دیگر باشد. تذکر این نکته به تمام دست اندرکاران یادواره ضروری است واین مهم شاه کلید همه امور خواهد بود.
2-درهمان ابتدای کار یک توسل خالصانه به شهدا داشته باشید و از ارواح زکیه آن بزرگواران بخواهید  در این مسیر نورانی دست شما را به گرمی بفشارند.
3-لازم است کمیته پژوهش در رابطه با شهدای موضوع یادواره تشکیل و از هم اکنون خاطراتی ناب از سیره این بزرگواران آماده شود.
4-از هزینه های سنگین مخصوصا برای پذیرایی و دکور ساز ی ،دعوت از سخنران و مجری و راوی جدا خود داری فرمایید .هرچه کار کم هزینه تر باشد تاثیر پذیر تر خواهد بود.
5-سعی کنید مخاطبین جوان و نوجوان یادواره بیشتر باشد. در دعوت از مردم ، بخش اعظم دعوت نامه ها را به جوانان و نوجوانان ارائه فرمایید.
6- سعی شود از هر شهید (حتی المقدور) یک خاطره کوتاه سه چهار خطی به همراه یک جمله از وصیت نامه روی یک برگه کوچک درج شده وهنگام ورود به هر کدام از میهمانان یک نسخه تحویل گردد.
7-بسته فرهنگی شامل مجموعه خاطرات ،گزیده وصیت نامه ،عکس ها و....در قالب چاپی و یا نرم افزاری ( سی دی چندرسانه ای ) مطلوب خواهد بود.
8-مدت  برنامه یادواره کوتاه و در حد 90دقیقه بیشترنباشد.
10- چند روز قبل از یادواره برنامه های جانبی بعداز نماز مغرب و عشا در مساجد نزدیک به محل برگزاری یادواره برنامه ریزی و اجرا شود تا فضای تبلیغی مناب برای استقبال خوب مردم فراهم شود.(مثلاپرده خوانی 20 دقیقه ای )
11- در برنامه ریزی سین برنامه از گذاشتن برنامه های کلیشه ای نظیر کلیپ تصویری یا دلنوشته  یا مقاله وسخنرانی طولانی و بی ارتباط با موضوع یادواره خود داری شود.


RE: چگونه یادواره شهدا برگزار کنیم؟ - ADMIN - ۱۴۰۰-۶-۸

با توجه به مطالب مطروحه بالا سین برنامه ذیل پیشنهاد می شود.
1-تلاوت آیاتی ازکلام الله مجید 5دقیقه
2-سرود جمهوری اسلامی و صلوات خاصه امام رضا  3 دقیقه
3-خیرمقدم دبیر یادواره ( یا یکی از بستگان شهدا به نمایندگی از خانواده شهدا) 10 دقیقه
4-سرود مناسب دانش آموزی (دسته جمعی بهتراست )  5 دقیقه
5-سخنرانی (درحد 15 دقیقه )
6- پرده خوانی سیره شهدا 45 دقیقه
7-مداحی در حد 10 دقیقه
لازم است مداح بلافاصله پس از پرده خوانی مداحی را شروع نموده تا فضای احساسی ایجاد شده از دست نرود.
ضمنا مناسب است مجری در فواصل برنامه نکته های از زندگی شهداو یا جملاتی کوتاه از وصیت نامه شهدا را قرائت نماید.درج همزمان این جملات به همراه تصویر شهید روی پرده نمایش برجذابیت مجلسه خواهد افزود.
همانطور که ملاحظه فرمودید بخش اعظم وقت جلسه به پرده خوانی سیره شهدا اختصاص یافته است که در شرایط حاضر هم جذاب است و هم بسیار پرمحتوا و مستمع بادست پر از مجلس بیرون خواهد رفت .
در مورد پرده خوانی این گروه ها مناسبند:
1- گروه پرده خوانی روایتگران نور(برادران وافی ):جهت اطلاع بیشتر: http://www.revayatgaran.com/
1-گروه پرده خوانی سیره شهدا کانون فرهنگی روایت : جهت اطلاع بیشتر: http://ravyonline.com/
ونکته پایانی : اخلاص اخلاص و بازهم اخلاص .
موفق باشید


RE: چگونه یادواره شهدا برگزار کنیم؟ - ADMIN - ۱۴۰۰-۶-۸

اصول دهگانه برگزاری صحیح یادواره شهدا
1-اصل اولیه برای برگزاری یادواره شهدا برنامه ریزی کردن و طبق آن پیش رفتن است.
2- برنامه باید در دو قالب عملیاتی که شامل:جذب بودجه ، دعوت از مدعوین و شرکت کنندگان ، سخنران،مکان مناسب ،سرود،کلیپ و ... است و معنوی که شامل : شناساندن شهدا و تجلیل از آنها ، روشن نمودن راه شهدا ، کار کردن برای شهدا ، احترام به خانواده های آنها البته نه با نگاه ترحم آمیز و ...
3-هدایت برنامه ها در مسیر مربوط به شهدا و عدم پرداختن به مسائل دیگر توسط سخنران ، مداح،کلیپ ساز ، گروه سرود ، مجری برنامه و ...
4-تشکیل یک تیم مطالعاتی –پژوهشی از دو ماه قبل از برگزاری برنامه جهت تهیه مطالب قابل ارائه به مستمعین و سخنران جهت ایراد سخنرانی .
5-نگاه تخصصی و کارشناسی به برنامه ها و اهمیت بخشی به عمق و محتوای اصلی موضوع نه پرداختن به مسائل ظاهری و حاشیه ای
6-بازدید از یادواره های در حال اجرا و یا اجرا شده و جلوگیری از تکرار در برگزاری مراسم
7-برنامه ریزی برای عموم مردم و بالاخص جوانان
8-توجه فراوان به وصیت نامه شهدا و برنامه ریزی برای توزیع ، نصب و مطالعه وصایا در حین اجرای برنامه
9-گره نزدن یادواره صرف به جنگ ، مناطق جنگی ، بمب ، انفجار و مواردی از این قبیل
10-دعوت از خانواده معظم شهدا و تجلیل و تکریم انان البته به دور از نگاه ترحم آمیز
منبع :http://www.khayyen.i