مشاوره خانواده آنلاین رایگان عطاملک
ضايعات چغندر قند - نسخه‌ی قابل چاپ

+- مشاوره خانواده آنلاین رایگان عطاملک (https://atamalek.ir)
+-- انجمن: فجازی (https://atamalek.ir/forum-41.html)
+--- انجمن: جهاد علمی (https://atamalek.ir/forum-45.html)
+---- انجمن: فنی و مهندسی (https://atamalek.ir/forum-48.html)
+---- موضوع: ضايعات چغندر قند (/thread-936.html)



ضايعات چغندر قند - Gharibe - ۱۳۹۰-۸-۲۰

[B]فهرست
mall"> mall">مقدمه -----------------------------------------------------3 mall">آفات -----------------------------------------------------4 mall">بيماري هاي چغندر ------------------------------------------4 mall">تعريف ضايعات -----------------------------------------5 mall">مديريتmall"> mall">ضايعاتmall"> ---------------------------------------------5 mall">مراحل ضايعات --------------------------------------------7 mall">مرحله قبل از كاشت ---------------------------------------7 mall">مرحلهmall"> mall">كاشتmall">-------------------------------------------------9 mall">مرحله داشت ---------------------------------------------10 mall">مرحله برداشت ---------------------------------------------11 mall">مرحله پس از برداشت -----------------------------------------12 mall">مرحله حمل ونقل -------------------------------------------13 mall">مرحله تخليه -----------------------------------------------13 mall">مرحله سيلو كردن --------------------------------------------14 mall">مصارف ضايعات ----------------------------------------------15 mall">منابع ------------------------------------------------------16
مقدمه: خصوصیات گیاهی :
چغندر قند با نام علميBeta











vulgaris گياهي است





دو ساله از تيره





اسفناج





كه بصورت گياهي يك





ساله زراعت مي شود . چغندر قند طي دوره رشد





رويشي فاقد ساقه بوده و بصورت





مجموعه اي از برگهاي بزرگ افقي تا عمودي مشاهده مي شود . طول دوره رشد براي توليد قند 6 تا 9 ماه مي باشد . محصول زراعي چغندر ريشه اي است بزرگ و آبدار كه شامل سه قسمت است :
1) طوقه كه قسمت بالائي ضخيم شده و برگها از آن منشأ مي گيرد
2) منطقه كوتاه و صاف در زير طوقه كه گردن گفته مي شود . گردن قطورترين منطقه ريشه مي باشد
3) قسمت گوشتي ريشه كه ذخيره قند در آن انجام مي گيرد مقدار قند در منطقه گردن و طوقه پايين است مقدار قند در ارقام اصلاح شده به 16 تا 20 درصد مي رسد . امراض و كمبود مواد غذايي موجب افزايش ريزيش برگها گشته و عملكرد را پايين مي آورد زيرا در اين حالت برگهاي جديد بوجود مي آيد كه صرفاً بامصرف قند ذخيره شده ريشه رشد مي كند . معمولاً ساقه گل دهنده چغندر كه در سال دوم رشد بوجود مي آيد از مركز طوقه رشد مي كند گلها كوچك و در روي گل آذين خوشه اي مركب بطور منفرد با دستجات 2 تا 7 گلي مشاهده مي شود خود عقيمي و دگرگشتي بر گياه حاكم است باد عامل مهم در گرده افشاني بشمار مي رود. تجمع قند در بعضي از دوره هاي رشد تحت تأثير دو عامل به حداكثر ميزان خود مي رسد :
1) آهسته و كند شدن رشد برگها و ريشه
2) تعادل مطلوب بين فتوسنتز و تنفس بعلت روزهاي آفتابي و روشن كه موجب بالايي فتوسنتز مي گردد و شبهاي خنك كه تنفس را پايين نگه مي دارد . چغندر قند سازگاري وسيعي به شرايط محيط متنوع دارد به سرما و گرما نسبتاً مقاوم است تحمل خشكي را دارد به شوري خاك نيز مقاوم است . عوامل محيطي مانند حرارت ، نور ، طول روز و رطوبت خاك تا حد زيادي تعيين كننده نحوه رشد و ذخيره قند در ريشه مي باشد . خاكهاي بارور ،‌داراي زهكشي خوب ، بافت متوسط و اسيديته خنثي تا كمي قليايي براي چغندر قند ايده آل است . عملكرد در خاكهاي نيمه





.سنگين بشرط وجود زهكشي خوب نيز مطلوب مي باشد آفات :





کرم برگ خوار چغندرقند ( کارادرینا )





شب پره زمستانی ( آگروتیس ) بید چغندرقند ( لیتا ) کک چغندرقند سرخوطومی دمبرگ چغندرقند سرخوطومی ریشه چغندرقند ( آفت خال سیاه ) سایر آفات چغندرقند عبارتند از : مگس چغندرقند، زنجرک سبز چغندرقند ، شته سیاه چغندرقند و کنه تارعنکبوتی می باشند. بیماریهای مهم چغندرقند: بیماریهای قارچی عبارتند از : بیماری سفیدک سطحی ، مرگ گیاهچه ، سفیدک داخلی ، لکه گرد برگ ، پوسیدگی ریشه می باشند بیماریهای ویروسی چغندرقند عبارتند از :موزائیک ، ویروس زردی ، پیچیدگی برگ و تورم رگبرگها ، ریزو مانیا می باشند بیماریهای باکتریائی عبارتند از :پوسیدگی باکتریائی ریشه ، سرطان طوقه ، نماتد مولد سیست. تعريف ضايعات: 1- تعريف ضايعات از ديدگاه سازمان بين المللي غذا ومحيط زيست: هر گونه تغييري در کيفيت که منجر به غير قابل دسترس شدن و عدم ايمني محصول شود و در نهايت محصول کشاورزي را براي انسان غير قابل مصرف کند از ديدگاه سازمان خواروبار جهاني(ّّF.A.O





) و برنامه محيط زيست ضايعات مواد غذايي تلقي مي شود. 2- عده اي از محققين کاهش محصول از مرحله کاشت تا مرحله مصرف را در زمره ضايعات تلقي ودسته اي معتقدند که ضايعات محصول از مرحله برداشت و مراحل فرآوري تا مرحله مصرف را بايد در ارزيابي مورد نظر قرار داد. 3- كه تعريف كانلي از ضايعات است در اين تعريف ضايعات عبارت از هرگونه کاهش کيفي يا کمي درعملکرد محصولات کشاورزي و يا افزايش در هزينه عام (اعتبارات عمومي ) و خاص (توليدکنندگان)توليد است که با هزينه اي کمتر از ارزش ضايعات بتوان آن را جبران كرد. مدیریت ضایعات: به علمی گویند که با توجه به تمامی فاکتورهای لازم برای کم کردن ضایعات در تمامه چرخه ها اعم از کشاورزی ، صنعت و .... با استفاده از دستگا ههای پیشرفته و همچینین نیروی انسانی و دامی . عوامل اتلاف محصولات كشاورزي در مراحل گوناگون و راهكارهاي مقابله با آن: [B]اتلاف محصولات كشاورزي موجب خارج شدن بخش قابل توجهي از توليدات كشاورزي از چرخه توليد تا مصرف مي‌شود، به طوري كه بر پاية آمارهاي موجود به طور متوسط 35 درصد از محصولات كشاروزي در ايران و در مراحل گوناگون ضايع مي‌شود كه اين خود غذاي 15 تا 20 ميليون نفر از جمعيت كشو