۱۴۰۰-۴-۷، ۱۲:۳۲ عصر
سخنرانی؛ دروازهی بزرگ برقراری ارتباط
برقراری ارتباط به وسیلهی زبان و صحبت کردن برای هر انسانی که در جامعه زندگی میکند حیاتی و ضروریاست. ما برای آنکه با دیگران حرف بزنیم و آنان را متوجه علایق، سلیقهها و تفکرات خود کنیم لازم است حرف بزنیم. سخنرانی یکی از راههایی است که ما را در رسیدن به هدف خود یعنی جلب توجه دیگران، یاری می کند.
برای آنکه یک سخنرانی موفق داشته باشیم باید نکاتی را رعایت کنیم. آنچه اینجا مد نظر ما است و قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم تکنیک های سخنرانی و فن بیان است. شما برای ارائهی یک سخنرانی موفق حتما موضوع جذابی انتخاب میکنید، متن کامل و شسته رفتهای برای یک ارائهی موفق تهیه کردهاید.
نکتهی اول: ارتباط چشمی
ارتباط چشمی خود را با مخاطب حفظ کنید. سعی کنید با تسلط کامل به متن سخنرانی فقط گاهی ارتباط چشمی خود را قطع کرده و در طول سخنرانی به سوی مخاطبان خود نگاه کنید. در سخنرانی ارتباط چشمی یعنی همه چیز. ارتباط چشمی شما با مخاطب یکی از مسائلی است که به مرور به دست میآید. پس به عنوان اولین نکته در تکنیک های سخنرانی و فن بیان یادتان باشد ارتباط چشمی خود را هرگز قطع نکنید یا اگر مجبور شدید به ندرت اتفاق بیفتد.
نکتهی دوم تکنیک های سخنرانی و فن بیان : لباس مناسب
دقت کنید انتخاب لباس شما با نوع سخنرانی متناسب باشد. به عنوان مثال وقتی در جمعی از دانشجویان صحبت میکنید استفاده از لباسهای جوان پسندتر میتواند در جلب توجه مخاطب تاثیر بسزایی داشته باشد و اگر برای ارائهی طرح خاصی در جمعی از سرمایهگذاران سخنرانی میکنید لباس شما باید رسمی و شکیل باشد. آنچه مسلم است یکی از نکات سخنرانی و فن بیان این است که شما لباس مناسبی برای سخنرانی خود انتخاب کنید.
مثلا انتخاب نوعی پوشش ورزشی در سخنرانیهایی که مخاطبان آن ورزشکاران یا علاقمندان به ورزش هستند میتواند سخنرانی شما را جذاب تر کند بتابراین با افزایش خلاقیت تاثیرپذپری زا بیشتر کنید. یا اگر می خواهید در مورد گروه، حزب یا فرقهی خاصی صحبت کنید میتوانید از المان های به خصوص آن گروه در لباسهای خود بهرهمند شوید.
نکتهی سوم: مخاطب را درگیر کنید
یکی دیگر از تکنیک های سخنرانی و فن بیان که باید به آن گاه باشید درگیر کردن مخاطب است. بسیاری از سخنرانان خبره برای این منظور از تکنیک سوال پرسیدن استفاده میکنند. اگر در مورد صحبتهایی که میکنید و متن سخنرانی خود سوالهایی برای مخاطب در نظر بگیرید و حین سخنرانی از مخاطب بپرسید او را در طول سخنرانی با خود همراه کردهاید.
همچنین میتوانید در ابتدای سخنرانی که زمانی طلایی برای جلب توجه مخاطب است با استفاده از تحریک حس کنجکاوی مخاطب، توجه او را به خود جلب و تا پایان سخنرانی با خود همراه کنید و تا انتها نیز مدیریت زمان داشته باشید.
نکتهی چهارم تکنیک های سخنرانی و فن بیان : طنز بگویید
طنز در سخنرانی به معنی اجرای یک استند آپ کمدی نیست. همچنین شما نباید هنگام سخنرانی به گونه ای طنز بگویید که احساس لودگی به مخاطب بدهد. استفاده از ضرب المثلها یا مثالهای آشنا با ذهن مخاطب برای شوخی کردن و طنازی سخنرانی به شما در بهرهگیری بهتر از نکات سخنرانی و فن بیان کمک میکند.
نکتهی پنجم: اضطراب خود را مدیریت کنید
همهی ما قبل از شروع سخنرانی دچار استرس و اضطراب و احساس هیجان زیادی می شویم که باید آن را مدیریت کنیم و حتی برای ایجاد هیجان و درگیرکردن مخاطب با خود از آن استفاده کنیم. خوب است بدانید وقتی به یک سخنرانی دعوت میشوید حرف یا تفکر ارزشمندی دارید که دیگران مایل به شنیدن آن بوده و شاید با شما در آن فکر همراه شوند. پس جای نگرانی نیست شما به اندازهی کافی ارزشمند هستید.
سعی کنید چند نفس عمیق بکشید. یک نوشیدنی آرامبخش مثل بهارنارنج بنوشید و به احساس اضظراب خود غلبه کنید. گاهی اوقات حرف زدن از احساستان می تواند برای مخاطب خوشایند بوده و شما را آرام کند. اگر بتوانید یکی دو روز قبل از سخنرانی به محل آن رفته و یک دور سخنرانی خود را برای صندلیهای خالی سالن اجرا کنید یکی دیگر از تکنیک های سخنرانی و فن بیان را برای کاهش استرس خود به کار گرفتهاید.