۱۴۰۰-۱۱-۲۴، ۰۳:۱۹ عصر
کشور ایران به دلیل بهرهمندی از ذخایر سرشار از نفت و گاز از اهمیت ویژهای برخوردار است. وجود منابع متعدد نفت و گاز در سرتاسر کشور موجب شده است که سازمانها و مجموعههای مرتبط، با فرآوری مشتقات این محصولات ارزشمند اقدام به فروش انها به دیگر کشورهای منطقه کنند. این مواد از جمله محصولات آلی هستند که در ترکیب آنها تنها اتمهای کربن و هیدروژن مشاهده میشود. هیدروکربنها از جمله محصولات بسیار مهمی هستند که در صنعت صادرات نفت و گاز از اهمیت بسیاری برخوردارند. بنابراین مسئولین میتوانند از طریق صادرات هیدروکربن به صورت اصولی تحول مثبتی را در اقتصاد کشور ایجاد کنند. درواقع از هیدروکربنها و مشتقات آنها در صنایع گوناگون برای تولید محصولات مختلفی استفاده میشود که از جمله آنها میتوان به محصولات ارایشی و بهداشتی، صابونها و پلاستیکها اشاره کرد.
امروزه با توجه به اهمیت بالای هیدروکربنها و همچنین خودکفا شدن ایران در تولید آن واضح است که صادرات هیدروکربن نقش مهمی در اقتصاد ایران داشته باشد.
در صادرات هیدروکربنها گازوئیل، هیدروکربن سنگین، و همچنین وایت اسپریتها به دلیل کاربردهای گسترهتر مورد توجه بیشتری قرار میگیرند.
در ادامه به بررسی بیشتر صادرات هیدروکربن ها و اهمیت آنها در صنایع گوناگون میپردازیم.
هیدروکربنها در علم شیمی دستهای از مواد آلی هستند که در ترکیب آنها تنها اتمهای کربن و هیدروژن مشاهده میشود.
هیدروکربنها بنا بر طول زنجیره هیدروکربنی خود و نحوه پیوند میان اتمهایشان خواص فیزیکی و شیمایی گوناگونی دارند. هیدروکربنها از مواد نفت خام و گاز طبیعی تشکیل میشوند و میتوان آنها را در طبیعت یافت کرد.
لازم به ذکر است که این مواد تجدیدناپذیر بوده و قابلیت تولید به دست انسان را ندارند.
هیدروکربنها به صورت کلی به دو دسته آلیفاتیک و آروماتیک تقسیم میشوند که نحوه پیوند میان اتمهای کربن و هیدروژن در هر یک متفاوت است؛ این امر میتواند موجب بروز خواص شیمیایی متفاوت میان انواع هیدروکربنها شود.
در زندگی امروزه از هیدروکربنها به وفور در صنایع و کسب و کارهای گوناگون استفاده میشود.
از میان رایجترین کاربردهای این مواد میتوان به تولید محصولات آرایشی و بهداشتی، حشرهکشها، صابونها، پلاستیک، و همچنین استفاده به عنوان سوخت در صنعت حمل و نقل اشاره داشت.
البته طبق تحقیقات انجام شده توسط بسیاری از دانشمندان و محققان، استفاده از انواع هیدروکربنها در بسیاری از مواد میتواند موجب تضعیف سلامت انسان و همچنین آسیب به محیط زیست شود.
با این وجود همچنان میتوان در بسیاری از محصولات حیاتی در زندگی انسان حضور فرآوردههای نفتی را مشاهده کرد.
بدین ترتیب هیدروکربنها را میتوان اساس اقتصاد فعلی در بسیاری از کشورهای جهان دانست. از این رو تعجبی ندارد که واردات و صادرات هیدروکربنها نیز اهمیت بالایی داشته باشد.