۱۳۹۰-۳-۲۲، ۱۰:۳۸ صبح
سال تاسيس فرمانداری : 11/7/1387
وسعت : 250/1686 كيلومتر مربع
تعداد ببخش : 2
تعداد دهستان : 4( بالاجوين – حكم اباد – پيراكوه – زرین )
تعداد روستاها : 51
نام مركز شهرستان : شهر نقاب
سال تاسيس شهرداري نقاب: 23/9/1373
وسعت شهر نقاب :6/6 كيلومتر مربع برابر است با 660 هكتار
فاصله تا مركز بخش عطاملک شهرستان : 17 كيلومتر
فاصله مركز شهرستان تا مركز استان : 320 كيلومتر
جمعيت شهر نقاب بر اساس آمار سال 1385 : 12848 نفر
اولین فرمانداری : آقاي مهدی فروزان
اسامي شهر داران :
1- آقاي محمد حسين فيروزفر
2- آقاي مهدي فوجي
3- آقاي غلامرضا زمندي
4- آقاي علي اشرفيان
موقعيت و توانمندي ها شهرستان جوین :
بخشداري جوين در تاریخ 11/7/87 به شهرستان ارتقاء یافت و موقعيت و محدوده غرافيايي شهرستان جوين از شمال به شهرستان اسفراين از جنوب به بخش داورزن و بخش مركزي و از شرق به بخش خوشاب و از غرب به شهرستان جغتاي محدود است .
شهرستان جوین از موقعيت سوق الجيشي مناسبي برخوردار است .
شهرستان جوین دارای 2 بخش مرکزی و عطاملک است که بخش مرکزی نیز خود 2 دهستان دارد .
1- دهستان مرکزی با 17 روستا شامل :
انداده ،كلاته انداده،رازي،زيرآباد ،زوراباد ،سيرغان ،حاج آباد حاج صفر كمايستان،
فتح آباد،كاته ميمري ،نقاب ،ايستگاه نقاب ،شهرك كارخانه قند ،شهرك قائم ،كروژده ،احمد آباد ملك ،عباس اباد ملك
3- دهستان پيراكوه با 16 روستا شامل :
ارگ نوجوي ، منجشيرين ، جزندر ، يوسف آباد،بيد خور ،رامشين ،جلمبادان ، قلعه نو ، مهر آباد ، دلك آباد ، يحيي آباد ، شمس آباد ،بيد ،برغمد ،جمال آباد، ميان آباد.
2- بخش عطاملک با 18 روستا شامل :
دهستان حکم آباد با 10 روستا :شامل خيرآباد ،اسماعيل آباد ،حاج آباد بزازي،عباس آباد عرب ،نانوا ،بهراميه ،ابراهيم آباد حاج طالب ،كلاته شهيدان ،خرم آباد ،حكم آباد
و دهستان زرین شامل 8 روستا : ،كلاته عرب ،ابراهيم آباد بقايري، ايستگاه اسفراین، بداغ آباد ، احمد آباد ، حسين آباد ، كريم آباد ، رحمت آباد ،
از نظر تاريخي از قدمت و پيشينه بسيار كهني برخوردار است . قرار گرفتن در كنار جاده ابريشم كه مركز تعادل تجارت و فرهنگ بوده وجه تسميه شهرستان و در ايران قديم در فرهنگ ها و كتب تاريخ به 3 مكان بر مي خوريم كه موسوم به جوين مي باشد يكي از آنها كه صورت جويم آمده از توابع شيراز مي باشد .دومي محلي در افغانستان ، سوم ناحيه مورد نظر ما ( شهرستان جوين )يعني ناحيه ايكه به تصريح كتب تاريخ در بين نيشابور و جاجرم واقع گرديده و حد فاصل ولايت اسفراين و بيهق بوده است . آنچه از كتب تاريخ بر مي آيد نام جوين به صورتهاي مختلف ولي نزديك به هم آمده و آن نامها عبارتند از گويان ، گوان ، كوان (پهلوان) و چون در زبان عرب (گ) وجود ندارد به جوين معروف شده ناصر خسرو در سفرش از اين ناحيه عبور كرده و مي نويسد كه از راه (كوان) به سوي بسطام رفته است و جوين ملج و پناهگاه
مردم خراسان در زمانهاي مختلف بوده و در كتاب لسان العرب جلد 2 مولف ابن منصور درباره جوين چنين آمده است جوين مصفر جون (گون) و آن نام گياهي است كه از شدت منبري به سياهي بدل شده است از ماده جوند و آن خورشيد است . بخاطر نوراني بودن و صفايش در روایتی آمده كه پيامبر گرامي (ص) عبائي داشت به رنگ سفيد و سياه كه از اين كلمه معني رنگارنگ تعبير مي شود . جوين به قول لبيد ابن ربيع شاعر معروف عرب سرزمين است
كه نفس كشيدن در آن حيات بخش است . حتي براي انساني كه در حالت موت است نفس كشيدن در طبيعت اين سرزمين فرح بخش ميداند و به لحاظ پارامتر اقتصادي ، صنعتي و وضعيت نسبتاً خوب اقتصادي و معيشتي مردم منطقه از رشد آگاهي سياسي خوبي برخودار بوده و همچنين ارتباط شهرستانهاي مجاور و ساير نقاط كشور و وجود ايستگاه مركزي راه آهن سراسري تهران مشهد در جوين ، منطقه را به يكي از مناطق مهاجر پذير تبديل نموده است .
مردم خراسان در زمانهاي مختلف بوده و در كتاب لسان العرب جلد 2 مولف ابن منصور درباره جوين چنين آمده است جوين مصفر جون (گون) و آن نام گياهي است كه از شدت منبري به سياهي بدل شده است از ماده جوند و آن خورشيد است . بخاطر نوراني بودن و صفايش در روایتی آمده كه پيامبر گرامي (ص) عبائي داشت به رنگ سفيد و سياه كه از اين كلمه معني رنگارنگ تعبير مي شود . جوين به قول لبيد ابن ربيع شاعر معروف عرب سرزمين است
كه نفس كشيدن در آن حيات بخش است . حتي براي انساني كه در حالت موت است نفس كشيدن در طبيعت اين سرزمين فرح بخش ميداند و به لحاظ پارامتر اقتصادي ، صنعتي و وضعيت نسبتاً خوب اقتصادي و معيشتي مردم منطقه از رشد آگاهي سياسي خوبي برخودار بوده و همچنين ارتباط شهرستانهاي مجاور و ساير نقاط كشور و وجود ايستگاه مركزي راه آهن سراسري تهران مشهد در جوين ، منطقه را به يكي از مناطق مهاجر پذير تبديل نموده است .
و وجود آثار تاريخي مهم و شخصيت هاي سياسي فرهنگي همچون :
- عطاملك جويني مولف كتاب جهان گشاي جويني ،
- خواجه شمس الدين ، اله يار خان جويني ، حاکم آق قلعه
- نجيب الدين فراش جويني ،
- ابوالمعالی امام الحرمین
و وجود كارخانه قند جوين و شركت كشت و صنعت جوين و كارخانه عظيم ماشين هاي
الكتريكي از ديگر پارامترهاي اقتصادی مهم مي باشد .
از آثار باستاني شهرستان مي توان :
- مسجد آق قلعه ،
- خواجه نجم الدين،
- قوش تپه ،
- 7 تن كروژده ،
- تپه هاي بسجرد ،
- تپه هاي احمد آباد ،
- تپه شمس آباد ،
- معين الدين انداده ،
- امام زاده بهراميه ،
- امام زاده كلاته ميمري ،
- امامزاده بداغ آباد ،
- آرامگاه سعدالدين حموي و غيره
را نام برد و درضمن تفرجگاه ها يي همچون :
- آبشار بيد ،
- سد يام ،
- امامزاده بيدخور ،
- رودخانه يام ،
- شهواج و رودخانه ها و بستر هاي سرسبز و مناسب در شهرستان وجود دارد .
متاسفانه شهرستان جوين قبل از انقلاب اسلامي فاقد هر گونه امكانات رفاهي و خدماتي بوده ولي با شكسته شدن استخوانهاي پوسيده شاه پهلوي و پيروزي انقلاب اسلامي خدمات شاياني در حد اعجاز در برنامه هاي اول و دوم و سوم و چهارم توسعه اقتصادي ،اجتماعي ،فرهنگي،نظام مقدس جمهوري اسلامي توسط دولت هاي محترم انجام گرفته بطوريكه كليه روستاهاي شهرستان از نعمت روشنائي برق ،ارتباط تلفني ، فضاي آموزشي و بهداشتي برخودار گرديده . که مهمترین آن در دوره دولت عدالت محور نهم محقق شد آرزوی دیرینه مردم این دیار بود که ارتقاء به شهرستان میباشد را بر آورده ساخت .
تعداد 40 روستاي آن تلفن داخلي داشته و داراي 203 واحد آموزشي (ابتدائي 70،راهنمائي 71،دبيرستان 52،پيش دانشگاهي و هنرستان فنی 10 ) مي باشد .
داراي 4 مركز بهداشتي درماني با 36 خانه بهداشت ارائه خدمات بهداشتي ارائه خدمات بهداشتي و درماني را بعهده داشته و همچنين داراي يك بيمارستان (قمر بني هاشم) در شهر نقاب داراي كليه امكانات مي باشد .
ادارات متعدد در شهرستان عبارتند از :
- فرمانداری
- بخشداري تابعه
- شهرداري
- فرماندهی انتظامی
- كلانتري
- دادگستری عمومي
- مدیریت آموزش و پرورش
- اداره برق
- اداره گاز
- اداره آب و فاضلاب شهري
- اداره آب و فاضلاب روستایی
- مدیریت جهاد كشاورزي
- تامين اجتماعي
- ثبت احوال
- ثبت اسناد
- منابع طبيعي جوين
- جمعيت هلال احمر
- اوقاف و امور خيريه جوين
- كميته امداد امام خميني
- پزشكي قانوني جوين
-دفتر امام جمعه
- شبکه بهداشت درماني
- بيمارستان قمر بني هاشم
- حوزه علميه برادران و خواهران
- نهاد کتابخانه های عمومی
- فرهنگ و ارشاد اسلامی
- بنیاد شهید انقلاب اسلامی
- اداره بهزیستی
- شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی
- اداره بازرگانی
- امور مالیاتی شهرستان جوین
- بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
- سازمان حفاظت محیط زیست
- ناحیه مقاومت بسیج سپاه و حوزه های تابعه در سطح شهرستان
- اداره راه و ترابری و راهدارخانه حکم آبادی
- تربيت بدني
– دفتر پست
- اداره مخابرات
- حوزه مقاومت بسيج نقاب و حكم آباد
- كانون فرهنگي و هنري كودكان و نوجوانان
-كانون فرهنگي تربيتي شهيد احمد نقابي
- بهزيستي نقاب و حكم آباد
- راه آهن نقاب
-كارخانه قند
- كارخانه قند نوژن
- كارخانه اسيد سيتريك جوين
- كارخانه شير مهر
- كارخانه فرش شوئي
- كارخانه گچ
- كارخانه كنسانتره حكم آباد و كارخانه قند
- شركت كشت و صنعت جوين
- شركت ماشين هاي الكتريكي جمكو جوين
- دانشگاه آزاد اسلامی جوين .
-دارلقرآن جوين
- شركت تعاوني روستائي نقاب ، رازي ، حكم آباد و بيد و شرکت تعاونی دهیاران
- اداره دامپزشکی نقاب و پست های آن
- بانكهاي : * صادرات نقاب ، حكم آباد و برغمد * بانك ملت نقاب و كارخانه قند *بانك كشاورزي نقاب ، رازي و حكم آباد *بانك تجارت نقاب *بانك رفاه كارگران نقاب *بانك ملي نقاب * بانك سپه نقاب – صندوق مهر امام رضا
– تعاوني اعتبار ثامن الائمه نقاب
- تعاوني اعتبار الميزان نقاب
- تعاوني اعتبار كارسازان آينده
- تعاوني اعتباري مهر
- صندوق قرض الحسنه رازي ، انداده و نقاب
- شركت تعاوني كشاورزي استقلال رازي و توكل
-تاسيسات سيلندر پر كني حكم آباد
- سيلوي گندم
-نمايندگي تراكتور سازي تبريز
- نمايندگان بوتان گاز و ايران گاز
مذهب رسمي اهالي شهرستان جوين شيعه اثني عشري بوده كه بعد از انقلاب اسلامي با تقديم 250 نفر شهيد ، 400 نفر جانباز و 72 نفر آزاده دين خود را به اسلام و انقلاب اسلامي و امام (ره) اداء نموده است .
بحمدالله كليه روستاهاي شهرستان از جلوه بسيار زيباي شوراي اسلامي بهرمند بوده و همچنين شوراي فرادستي – شوراي بخش ها و شهرستان تشكيل شده تعداد اعضاي اصلي شوراهاي اسلامي بخش 150 كه 2 نفر از خواهران هستند و 5 نفر بعنوان شوراي اسلامي شهر نقاب نيز انتخاب شده اند كه نقش بسيار مهمي را در توسعه شهر و روستاها بعهده داشته و همچنين در كليه روستاهاي شهرستان واحد سازماني دهيار تامين گرديده و تا كنون از محل اعتبارات تجميع عوارض به دهياري هاي شهرستان تخصيص يافته كه در سر فصل تجهيز دهياري ها – سازماندهي گورستانها – كمك به طرح هاي هادي روستاها ، فضاي ورزشي و جمع آوري آبهاب سطحي و معابر هزينه شده خواهد شد .
شغل اصلي و عمده اهالي كشاورزي و دامداري و مرغداري بوده و داشتن 242 حلقه چاه عميق و نیمه عمیق ،6 رودخانه و 75 رشته قنات و چشمه سارهاي متنوع و 26000هكتار سطح زيركشت نقش عمده اي در توليد محصولات كشاورزي از جمله گندم ،جو، هندوانه ، خربزه چغندر قند يونجه ، زيره ، كنجد ايفا نموده و با توجه به وضعيت اقليمي و قرار گرفتن در كنار راه آهن سراسري و جاده هاي مواصلاتي موجب رونق مناسب كشاورزي و صنعت و امكان دسترسي آسان به بازارهاي مصرف را فراهم نموده و كشت هندوانه و چغندرقند به واسطه همين دسترسي آسان به بازارهاي بزرگ وجود كارخانه قند رونق قابل توجهي يافته است و متوسط بارندگي آن 130 ميلي متر گزارش شده است . لذا با توجه به وجود رودخانه هاي شهرستان به صورت فصلي لز آن استفاده مي شود كه به صورت علمي و مكانيزه استفاده شود با احداث چند سد و بند خاكي و كانال از تبخير و هدر رفتن آن لوگيري مي شود تاثير بسزائي در اقتصاد منطقه خواهد داشت .
از نظر دامداري با داشتن 17400 دام سنگين و 120000 راس دام سبك و 17 واحد مرغداري
سهم مهمي در توليد شير و تامين گوشت قرمز و سفيد را بعهده دارد در اين زمينه كارخانه
پنير جوين و شير مهر جوين و کارخانه جمع آوری شیر در حکم آباد در اقتصاد منطقه خواهد داشت . و از نظر صنايع دستي شهرستان جوين سهم قابل توجهي ندارد و مردم به علت عدم دسترسي به بازار مناسب رونق خاصي ندارد .
معادن كروميت و گچ و خاك كچ در شهرستان فعال مي باشد
از نظر راه هاي شهرستان داراي 6/345 كيلومتر راه آسفالته شهری و روستایی ،56كيلومتر داراي ابنيه فني و 25 كيلومتر خاكي است لذا كيفيت راه هاي ارتباطي در سطح شهرستان نامطلوبي برخودار مي باشدو از نظر مرتع شهرستان جوين سهم بسزائي در شهرستان ندارد . پايگاه اورژانس 115 به دليل نياز مبرم محور مواصلاتي شمال به مشهد در روستاي حكم آباد و يك پايگاه امداد و نجات در هلال احمر نيز در مركز مستقر مي باشد . و پایگاه اورژانس 115 نقاب نیز از محل اعتبارات دور دوم سفر ریاست جمهوری ایجاد شده است .
در شهرستان جوين داراي 81 واحد خبازي با سهميه 52496 آرد خام كيلوگرم بوده كه بين اهالي روستاهاي فاقد نانوائي توزيع مي شود .
در اين شهرستان چهار جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي (بنزين و نفت گاز) انداده ،نقاب ،احمد آباد ملك،حكم آباد به صورت شبانه روزي فعال بوده و با توجه به وجود امام زاده ها آثار باستاني متعدد و آبشار بيد و موقعيت جغرافيائي براي مسافران و زائرين علي ابن موسي الرضا (ع) جذابيت مطلوبي نموده است .
توانمنديها-استعدادهاي بالقوه منطقه جوين
موقعيت جغرافيايي :
شهرستان جوين در فاصله 75كيلومتري شمال غربي شهرستان سبزوار و بين 20/56 شمالي قرارگرفته است و ارتفاع متوسط منطقه 1100 متر مي باشد اين شهرستان به طول 60 كيلومتر و عرض 50 كيلومتر از شمال با فاصله 75 كيلومتري به شهرستان اسفراين متصل مي باشد.
اين منطقه بعلت واقع شدن بين ارتفاعات كوههاي آلاداغ در شمال و كوههاي سبزوار در جنوب از موقعيت ويژه اي برخوردار است.عبور راه آهن سراسري تهران –مشهد از مركز اين منطقه موقعيت آن را ممتاز نموده است.
در كتاب لسان العرب جلد 2 ابن منصور درباره جوين نقل كرده است.جوين
تقسيمات سياسي
بخش جوين 11 مهر ماه سال 87 به شهرستان ارتقاء یافت و فرمانداری در مرکز شهرستان نقاب افتتاح و شروع بکار کرد و در طول کمتر از یک سال که از تاسیس فرمانداری می گذرد با کوشش فرماندار و مسئولین شهرستان توانسته است در بیشتر موارد بلاخص استقلال ادارات از بسیاری از شهرستانهای تازه تاسیس پیشی بگیرد که در یک نگاه سطحی میتوان این برتری را تشخیص داد مركز اين شهرستان شهر نقاب سال 1373 به شهر تبديل گرديده و در حال حاضر شهر نقاب به علت موقعيت ممتازي كه دارد .به درجه 6 ارتقاء يافته است اين شهر از نظر وسعت در رديف 18 شهرهاي استان خراسان قرار دارد و جذب اعتبارات و درآمدهايش بالاتر از چندين شهربزرگ خراسان مي باشد. جمعيت اين شهزستان در سرشماري سال 1385 به بيش از 50.000 هزار نفر و جمعيت شهري شهر نقاب حدود 15.000 هزار نفر و جمعيت دانش آموزي نيز در همين حدود مي باشد. اين شهرستان داراي 51(پنجاه و يك)روستا در دو منطقه كوهستاني و دشت وسيع بصورت زنجيره اي بهم پيوسته است.
پيشرفتهاي صنعتي جوين
جوين از نظر صنعتي هم پيشرفت قابل توجهي نموده است.از جمله وجود كارخانه عظيم اسيد سيتريك جوين كه بزرگترين كارخانه در خاورميانه مي باشد و در جوار كارخانه قند جوين احداث شده،كارخانه ماشينهاي الكتريكي جوين كه 50درصد توليدات آن به بهره برداري رسيده است
.
.
فولاد جوين اميد را دل جوانان منطقه زنده نموده است.
و اکنون نیز با پیشرفت در حدود 30 % نوید آینده ای روشن و صنعتی را به شهرستان داده است در کنار این دو طرح عظیم ایجاد شهرک صنعتی و سیلوی 80000000 تنی شهرستان نیز بر قطب صنعتی بودن آن افزوده است .
و اکنون نیز با پیشرفت در حدود 30 % نوید آینده ای روشن و صنعتی را به شهرستان داده است در کنار این دو طرح عظیم ایجاد شهرک صنعتی و سیلوی 80000000 تنی شهرستان نیز بر قطب صنعتی بودن آن افزوده است .
موقعيت كشاورزي
اين منطقه بعلت واقع شدن در قلب اراضي كشاورزي و زمينهاي بكر داراي آب و هواي پاك و مصّفا بوده و زندگي در آن گورا و دلنشين نموده است.محصولات عمده آن (گندم،جو،چغندرقند، هندوانه،زيره ،پنبه و دانه روغني كلزا وانواع باغهاي ميوه و صيفي جات مي باشد. در قسمت كوهستاني آن دهها قنات جاري و رودخانه هاي فصلي و سدخاكي بزرگ يام وجود دارد و سد عظيم كمايستان كه توسط وزير نيرو وقت افتتاح و مورد بهره برداري قرار گرفت و آبريز آن به جلگه هاي دشت وسيع جوين مي رسد در كشاورزي منطقه دگرگوني خاصي ايجاد خواهد نمود.
کشت و صنعت جوین با 135 حلقه عميق منطقه را به يك قطب عظيم كشاورزي تبديل نموده و در كنار كشاورزي جندين كارگاه دامداري ، گاوداري و مرغداري بصورت صنعتي و نيمه صنعتي داير ميباشد. و وجود كارخانه قند 5.000 تني با تحويل 350.000 تن چغندر قند در سال با محصولات جانبي ملاس و ….كه ماده اوليه كارخانه اسيدسيتريك مي باشد. به رشدو رونق منطقه افزوده است . اين در حالي است كه مازاد توليد چغندر قند منطقه كارخانه هاي قند شيروان –نيشابور و شاهرود و حتي بعضي كارخانه هاي قند مشهد را تامين مي نمايد.
علي ايحال كارخانه هاي قند و ماشينهاي الكتريكي و اسيد سيتريك و چند كارخانه ديگر سبب شكوفائي اقتصاد منطقه شده و تلفيقي بين كشاورزي و صنعت گرديده كه با پيشرفت محسوس فعلي آينده اي بسيار درخشان دارد.
از نظر اقتصادي مردم منطقه پيشرفت قابل توجهي دارند كه تاسييس بانكهاي متعدّد و قرض الحسنه كه گوي سبقت را از يكديگر مي گيرند نشان از اقتصاد قابل توجه منطقه مي باشد اخيراً سرمايه داران وكشاورزان اصفهان به اين منطقه وارد شده و نسبت به كشت صيفي جات اقدام نموده اند كه مازادآن توليد هندوانه و خربزه وغيره… بوده كه حاصل اين توليدات صادر نمودن انواع هنداوانه و خربزه به اقسا نقاط كشور ونيز صادر نمودن از نوع مرغوب به كشورهاي حوزه خليج فارس مي باشد.كه اين روند باعث رونق وپيشرفت منطقه به اين موضوع شده است.
راههاي ارتباطي
اين شهرستان داراي 6/345 كيلومتر راه ارتباطي آسفالت مي باشد.كه ازنوع درجه 2 و آسفالت سرد مي باشد.فقط يك قسمت حدود 30 كيلو متر آن آسفالت از نوع گرم بوده در عين حال شاه راه ارتباطي شمال كشور كه از را ه چمن بيد آغاز مي گردد و پروژه احداث آن از سال 1364آغاز و از شهرستان جاجرم عبور كرده وبه قسمتي از شهرستان جغتاي واز داخل شهرستان جوين و مركز شهرستان (نقاب)عبور نموده و پس از عبور از بخش خوشاب به شهرستان نيشابور متصل مي گردد. تاكنون چهار قطعه آن مورد بهره برداري قرار گرفته و بقيه در دست مطالعه و نقشه برداري و واگذاري آن به پيمانكاري مي باشد. كه در صورت تحقق اين امر تغييرات عمده اي در اقتصاد و صنعت اين منطقه محروم بوده و باعث محروميت زدايي مي شود.
و از نظر نزديك شدن مسير شمال كشور به مشهد مقدس شده است.لازم به توضيح است پس از گذشت شانزده سال از آغاز عمليات اين راه ارتباطي مهم پيشرفت چنداني نداشته است.با توجه به اينكه چندين بار مورد بازديد وزيران راه ترابري و كارشناسان (خارجي،داخلي) شده است.راه آهن سراسري تهران –مشهد كه از قلب اين شهرستان عبور كرده و وجود ايستگاه نقاب كه درجوار مركز شهرستان جوين(شهرنقاب) واقع شده كه بعلت نزديكي به شهرنقاب و اكثر روستاهاي همجوار بيشتر مسافرتها از طريق قطار انجام مي گيرد.
بعد فرهنگي منطقه جوين
وجود آثار تاريخي كهن كه از جمله آنها مجموعه آق قلعه جوين كه دوران مغول و قاجاريه برمي گردد.همچنين آثار بسيار قديمي قوش تپه يكي ديگر از آثار تاريخي كه قدمت آن به سه هزار سال مي رسد.از نظر فرهنگي داراي آموزش و پرورش مستقل و كانون فرهنگي وهنري وابسته به آموزش و پرورش ،و كانون پرورشي و فكري كودكان و نوجوانان، مركز كارشناسي شماره 2 استان كه چندين شهرستان را نظارت مي نمايد
.
.
حدود 70 آموزشگاه ابتدائي و 71 آموزشگاه راهنمايي و 60دبيرستان و هنرستان كارودانش و همچنين دو واحد مركز پيش دانشگاهي و حوزه عليمه برادران و خواهران موقعيت ممتازي را براي منطقه ايجاد نموده است.ضمن اينكه برزگزاري نماز جمعه در شهر نقاب مركز اين منطقه فرهنگ جامعه محروم را دگرگون كرده است و اثر مطلوب و خوبي در مردم گذاشته است.
شخصيت هاي تاريخي جوين:
1-بهاء الدين محمد كه در خدمت سلطان تكش خوارزمشاهي بوده است.
2-عطاملك علاءالدين جويني نويسنده تاريخ جهانگشاي جويني فرزند بهاءالدين است كه از
جمله دبيران ارغون شاه مغول بود و كتاب مشهور خود را در بر ملا ساختن جنايتهاي مغول به رشته تحرير در آورده است.
3-مولانا معين الدين جويني كه از بزرگان و واعظان خراسان در قرن هشتم هجري قمري و از شاعران و نويسندگان معروف عصر خود بود.
4-خاندان بزرگ شيخ سعدالدين حموي ساكن بهرآباد جوين كه جزءمشايخ روزگار زمان خود
بودند كه عرفا به هنگام عبور از اين منطقه ايامي را نزد او مي ماندند چنانكه سيد حسن غزنوي به هنگام عبور از خطه سرسبزجوين او را ملاقات نموده و در آزادوار جوين به درود حيات، گفته است ودر همانجا به خاك سپرده شده است.
كليه ادارات دولتي و نهادهاي انقلابي در مركز شهرستان تشكيلات مستقل دارند و تعدادي از آنها به صورت نمايندگي اداره مي شوند كه انشاءالله در آينده نزديك به حول قوه الهي نسبت به استقلال ادارات خود اقدام خواهند نمود
.
.
موقعيت اجتماعي:
در حمله مغول به استان خراسان منطقه جوين يكي از هفت بلوك استان خراسان بوده است كه از حملات مغول بي بهره نشده و اين منطقه به ويرانه اي تبديل شده و در اثر پراكندگي و مهاجرت اقوام مختلف و سكونت در روستاهاي اين شهرستان زبانهاي فارسي،تركي،كردي رواج دارد كه اخيراً پس از پيشرفت فرهنگ جامعه در بيشتر روستاهها زبان فارسي جايگزين شده است ولي بيشتر پيشكسوتان به زبان تركي تكلم مي نمايند. مراسم عروسي و عزاداري در روستاهها به همان سنت قبلي كه نشان از پيروي و اطاعت از اجداد و بزرگان مي باشد. تعزيه و شبيه خواني در ماه محرم و صفر و سوگواري ساير ائمه در ماههاي مخصوص به خود در شهر و روستاههاي اطراف اجرا مي گردد.
موقعيت بهداشتي منطقه:
وضعيت بهداشت ودرمان :
بعد از ارتقاء بخش جوین به شهرستان از اهم فعالیتهای فرمانداری توجه به بهداشت مردم و تلاش نمودن استقلال شبکه بهداشت و درمان شهرستان بود که بالاخره محقق شد و اين شهرستان داراي چهار مركز بهداشتي و درماني و 36 خانه بهداشت مي باشد كه به امور درماني مردم رسيدگي مي نمايد و در مركز شهر و شهر نقاب حدود 20 نفر دكتر عمومی و متخصص با 2 باب داروخانه امور درماني مردم را بعهده دارند در عين حال بعلت بي توجهي مسئولين امر در خصوص احداث بيمارستان در اين منطقه با وجود كارخانجات متعدد از سال 1366 مردم راساً دست به كارشدند و با راهنمايي مسئولين و نمايندگان و نسبت به احداث بيمارستان قمر بني هاشم(ع) جوين اقدام نمودند اين بيمارستان با 32 تخت در زميني به مساحت 40 هزار مترمربع كه از طرف خانواده شهيد حميدرضا كيامنش اهداء گرديده و در سال 1372 تحويل مسئولين وزارت بهداشت دانشكده پزشكي سبزوار شده و هم اكنون مورد بهره برداري قرار گرفته است ولي پاسخگوي جمعيت منطقه نمي باشد و لازم است به 64 تختخواب ارتقاء يابد .
مخابرات و صدا و سيما
منطقه جوين از نظر ارتباطي نسبتاً پيشرفت خوبي داشته است در مركز شهرستان يك دستگاه تلفن ديجيتال 5 هزار شماره اي نصب شده است كه ارتباط بين شهري شهر نقاب را فراهم نموده و تعداد ده دستگاه مركز تلفن 256و512 شماره در مراكز دهستانها و روستاهاي پر جمعيت با كد مستقل نصب و راه اندازي شده و مورد استفاده مردم قرار مي گيرد كليه روستاهاي اين شهرستان از كانالهاي 1.2.3 و استاني صداوسيما بهره مند مي باشند و حدود10 هزار نفر نفر از تلفن همراه در منطقه بهره برداري مي نمايند
.
.
فرهنگي و ورزشي و سرگرمي جوانان
مركز مستقلي براي هدايت و راهنمايي نوجوانان و جوانان وجود ندارد . نمايندگي تربيت بدني در شهرستان ايجاد شده و مسئول کارهای ورزشی و برگزاری مسابقات میباشد که به همت مسئول آن هر ساله مسابقات کشتی در شهرستان برگاز می گردد و چند میدان فوتبال چمني كه در كارخانه قند جوين ايجاد نموده و همچنين زمين چمن مجموعه ورزشي هلال احمر جوين كه در حال بهره برداري مي باشد و همچنين
سالن سر پوشيده نيمه تمام محله سردارآباد و هلال احمر جوين و همچنين پايگاه مقاومت سپاه كه انشاءالله هر ساله سالن با همت مسؤلين تكميل گردد سرگرمي خوبي براي جوانان ايجاد خواهد شد.
سالن سر پوشيده نيمه تمام محله سردارآباد و هلال احمر جوين و همچنين پايگاه مقاومت سپاه كه انشاءالله هر ساله سالن با همت مسؤلين تكميل گردد سرگرمي خوبي براي جوانان ايجاد خواهد شد.
رسيدگي به امور محرومان و مستضعفان منطقه جوين:
رسيدگي به امور محرومين از كانالهاي مختلفي انجام مي گيرد كه عبارتند از:كميته امداد امام خميني(ره)(شاخه جوين)كه با امكانات محدود در خدمت محرومان است مؤسسه ايتام و فدك جوين كه تعدادي از جوانان و خيرين منطقه نسبت به تاسيس آن اقدام نموده و با جمع آوري كمك از خيرين به بي سرپرستان و يتيمان كمك مي نمايند و هلال احمر جوين نيز در موارد مختلف عده اي از محرومين منطقه را تحت پوشش قرار و كمكهاي در خور قابل توجه مي نمايد كه در صورت استقلال كميته امداد امام خميني(ره)جوين كليه محرومين و مستضعفين را تحت پوشش قرار خواهد داد.
وضعيت جبهه و جنگ و ايثارگران
به محض آغاز جنگ تحميلي مردم با ايمان و هميشه در صحنه منطقه جوين به درخواست مريد خود لبيك گفته و به جبهه جنگ عليه تجاوز گران راهي شده اند و شهداي زيادي را تقديم اسلام و انقلاب نموده و به علت تعداد زياد شهداء بنياد شهيد انقلاب اسلامي در جوين تاسيس گرديد و رسيدگي به خانواده شهداء را انجام مي داد متاسفانه پس از اتمام جنگ تحميلي نسبت به انحلال اين نهاد در منطقه شد و خانواده شهداء را با ياس و نااميدي روبرو ساخته كه يك خانواده بي سرپرست در حال حاضر با مشكلات زيادي روبرو ميباشد و توان انجام كارهاي مربوط به شهيد خود و خانواده اش را به سختي مي تواند انجام دهد. در همين خصوص يادواره 250 شهيد جوين مقدمات برگزاري تجليل از اين شهداء را انجام ميدهند.
انتظامات:
بعد از استقلال شهرستان فرماندهی انتظامی نیز مستقر شد و بصورت جدی بحث امنیت را سر لوحه کار خود قرار داد در کمتر از سه ماه اگتر معاونتهای ان تشکیل شد و پاسگاه انتظامی قبلی نقاب جای خود را به کلانتری مرکزی داد تا به صورت حرفه ای مسایل خود را دنبال کند بحث 2 پاسگاه انتظامی در مرکز بخش عطاملک و برغمد نیز از نظر ساختمان فیزیکی تمام شده است که انشاء الله به زودی شاهد استقرار آن در این دو مرکز حساس نیز باشیم . دادگستری جوین نیز بعد از استقلال شهرستان مستقل و مردم را از رفت و آمد به شهرستان مجاور بی نیاز کرد .